Obren expedients a botigues per no tenir les portes automàtiques obligatòries

El Departament d’Empresa ha fet 550 inspeccions i només ha obert 15 expedients informatius a grans cadenes, que poden derivar en multes d’entre 5.000 i 100.000 euros

Segons la llei, tots els comerços han de tenir una porta automàtica per no perdre energia, sigui de l’aire condicionat o la calefacció, però només cal passejar per qualsevol carrer comercial per adonar-se que molts continuen sense cap mena de tancament. Fa un any just, va entrar en vigor el pla d’estalvi energètic del govern espanyol, que incloïa aquesta mesura obligatòria i que donava un any de marge per adaptar-s’hi.

La Generalitat és l’encarregada de fer complir el decret aprovat a l’estiu del 2022 pel Consell de Ministres. A Catalunya, encara no s’ha imposat cap sanció, però s’han obert 15 expedients informatius a grans cadenes, després de fer 550 inspeccions. Les multes associades van dels 5.000 als 100.000 euros.

Entre el petit comerç, hi ha desconcert davant la por de sancions i malestar perquè la mesura no ha anat acompanyada de sancions econòmiques. “És una amenaça quan estem passant un moment econòmic terrible”, apunta Àlex Goñi, de Pimec Comerç.

Demanen subvencions, com la línia que va obrir fa un any l’Ajuntament de Barcelona, dotada amb 2 milions d’euros, i que es tancarà aquest octubre.

Algunes botigues han aprofitat per incloure el canvi de porta quan han fet alguna obra, com és el cas de Doyle, que es dedica a la remodelació d’habitatges. “Vam fer una inversió de 4.500 euros i la subvenció és del 30% aproximadament”, assegura el director general, Carlos Doncel, que afegeix que “no totes les botigues s’ho poden permetre”.

Es calcula que posar una porta automàtica pot costar entre 2.500 i 6.000 euros. El Gremi de Vidriers, que fa dotze mesos esperava una allau de feina, assegura que no han notat res i que la instal·lació es manté al mateix ritme que abans.

El president de Barcelona Comerç, Pròsper Puig, considera la mesura “un brindis al sol, perquè no representa cap estalvi energètic significatiu” per a les botigues i defensa que es miri cap a les grans empreses.

A l’eix comercial de Sant Andreu, tan sols un 1% dels comerços han instal·lat porta automàtica arran del decret d’estalvi energètic. I a tota la ciutat, segons la Fundació Barcelona Comerç, la xifra no arriba al 5%. Font: ccma.cat, pexels-maria-orlova-4947761