La constructora ACS haurà de tornar 210 milions cobrats pel fallit projecte Castor

L’Audiència Nacional obliga la constructora a abonar els diners que va rebre per testar i mantenir el magatzem, una activitat que va provocar un miler de terratrèmols a les Terres de l’Ebre i Castelló

Rebutja el recurs d’Escal UGS, que encara té opció de recórrer, contra una resolució de la CNMC de l’any 2019

L’Audiència Nacional obliga la constructora ACS a tornar 210 milions d’euros que va cobrar de l’Estat per les proves que va fer a la plataforma marina de gas Castor l’any 2013 i pel manteniment i el tancament de la planta. A part d’aquest import, l’empresa de Florentino Pérez també va rebre una indemnització de més de 1.300 milions d’euros per renunciar a la concessió.

El magatzem de gas Castor es va tancar fa deu anys, quan encara no havia entrat en funcionament i estava en període de proves. Les primeres injeccions de gas a la plataforma submarina, el setembre del 2013, van provocar més de mil terratrèmols a les Terres de l’Ebre i el nord de Castelló, i davant l’alarma social i el perill que podia representar el 2014 el govern espanyol va ordenar el cessament de l’activitat i la hibernació de les instal·lacions de manera temporal.

Aleshores, l’executiu espanyol, presidit pel Partit Popular, va decidir per decret pagar a la constructora de Florentino Pérez una indemnització de 1.350 milions d’euros perquè renunciés a la concessió; una factura que va pagar l’Estat a través d’un crèdit demanat a diverses entitats bancàries i que l’executiu espanyol es comprometia a retornar, amb repercussió en el rebut del gas dels consumidors durant 30 anys.

En aquest decret també es preveien uns pagaments a ACS per les despeses que havia tingut per la posada en marxa provisional i el manteniment del magatzem, fins i tot els costos de quan se li va suspendre l’operativa. Aquests són els diners que ara l’empresa ha de retornar.

L’any 2019 la Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC) va emetre una resolució en què exigia a Escal UGS, la societat que va desenvolupar el projecte Castor i que està participada en un 67% per ACS i en un 33% per la canadenca Dundee Energy, que retornés els 195 milions d’euros (sense interessos) cobrats fins llavors, una resolució que l’empresa va recórrer. 

Escal UGS va presentar un recurs a una resolució de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) de l’any 2019 en la qual l’organisme supervisor li exigia el retorn de fins a 195 milions d’euros (sense interessos) per les liquidacions que se li van lliurar en concepte d’indemnització pel tancament del magatzem.

Recurs per “incompetència”

Entre els arguments de la companyia participada per ACS a l’hora de presentar el recurs s’assenyalava una “incompetència” de la CNMC per tramitar i resoldre el procediment per la via de la resolució d’ofici. “La CNMC ha acordat la revisió d’ofici de diverses liquidacions d’activitats regulades del sector del gas natural relacionades amb l’emmagatzematge subterrani Castor”, informava aleshores el regulador a través d’un comunicat.

Tanmateix, la sentència de l’Audiència Nacional amb data del 5 de juliol no comparteix aquest criteri i qualifica la CNMC d’autoritat administrativa independent, és a dir, que desenvolupa funcions que té atribuïdes al sector gasista amb plena autonomia respecte al govern i l’administració general.

La sentencia també condemna Escal a pagar els costos processals, que encara pot presentar un recurs de cassació. Font: ccma.cat, ara.cat; pexels-janrune-smenes-reite-3207531