Més de 40 països s’han trobat a a Madrid a la Cimera del Clima i l’Energia per avançar en els debats que han d’avaluar els acords de París a la cimera mundial del clima contra la crisi climàtica
Quan falten menys de dos mesos per la COP28, la cimera mundial sobre la crisi climàtica, més de 40 països s’han reunit a Madrid per avançar en els compromisos que s’haurien d’assolir.
Ministres i responsables internacionals es van trobar a Madrid a la Cimera del Clima i l’Energia organitzada pel Ministeri de Transició Ecològica i l’Agència Internacional de l’Energia per impulsar el full de ruta de cara a la COP28, que se celebrarà a Dubai del 30 de novembre al 12 de desembre i que servirà per avaluar els acords de Paris de la COP21 l’any 2015.
Triplicar la potència de les renovables instal·lades i doblar l’estalvi energètic han estat els punts claus de la jornada així com facilitar la sortida dels combustibles fòssils.
La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha destacat que estem lluny dels compromisos de la cimera de París i que la resposta ha de ser més compromís:
“Si bé estem lluny del camí correcte per complir els objectius de Paris, si estem en condicions de poder assegurar el seu compliment en la mesura en què doblem esforços i enviem les senyals clau per poder accelerar el procés”
Lluny dels objectius de París
Antonio Guterres, secretari general de les nacions unides, ha estat el responsable d’obrir aquesta cimera. Ho ha fet per videoconferència i ha instat als governs a accelerar les seves polítiques per arribar a les zero emissions i mantenir l’objectiu de no passar de l’1,5 ºC d’escalfament del planeta:
La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica espanyola, Teresa Ribera, ha instat als països a aportar solucions a un problema global:
Aquesta cimera està coorganitzada amb l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) que acaba de presentar l’informe “Net Zero Emissions by 2050”. Asseguren que les emissions mundials haurien d’arribar al seu màxim l’any 2030 i, després, baixar ràpidament fins arribar a zero l’any 2050 o abans. Les emissions mundials de diòxid de carboni del sector energètic van assolir un nou record l’any 2022, un 1% per sobre dels nivells d’abans de la pandèmia, però la previsió és que arribin al màxim aquesta dècada.
La velocitat d’implantació de les energies netes fa que la AIE consideri que la demanda de carbó, petroli i gas natural arribi al zenit abans de set anys. Per aconseguir-ho, el camí passa per triplicar la capacitat instal·lada de renovables per al 2030, és a dir, passar del 3600 GW als 11.000 GW.
Camí de la COP28
El president de la COP28, el sultà Ahmed Al Jaber ha participat a la cimera per videoconferència i ha anunciat que més de 20 companyies de gas i petroli s’ha compromès a reduir emissions i donen suport a l’objectiu de descarbonització i Zero Emissions l’any 2050.
Ahmed Al Jaber és ministre d’Indústria i Tecnologia dels Emirats Àrabs i també CEO de la companyia nacional de petroli d’Abu Dhabi. Aquest dimarts s’ha dirigit a les companyies energètiques per demanar la seva implicació:
“Durant molt de temps, la indústria del petroli i el gas s’ha vist com una part del problema, que no està fent prou i, en alguns casos, fins i tot bloqueja el progrés. Aquesta és la vostra oportunitat per mostrar al món que, de fet, sou el centre de la solució”
En la seva intervenció ha assegurat que el món no va per bon camí i que l’agenda de la COP28 se centrarà a accelerar una transició energètica justa, triplicant renovables i duplicant l’eficiència energètica. Font: ccma.cat, pexels-mark-stebnicki-18516132