Iqoxe demana a la Generalitat reobrir una planta de derivats

L’empresa té ara en marxa una de les seves cinc fàbriques a Tarragona

L’empresa Iqoxe espera poder reobrir «immediatament» una de les seves quatre plantes de derivats que té al polígon sud, i que estan tancades des de l’explosió de el passat 14 de gener que va acabar amb la vida de tres persones, dues d’elles treballadores i una altra que es trobava en el seu habitatge de Torreforta, a 2,4 quilòmetres de distància.

El portaveu de la companyia, Javier Fontcuberta, avança que la firma està actualment «en converses» amb el Departament d’Empresa per reobrir la planta O-3200 «com més aviat millor». «Per a nosaltres és molt important tornar a l’activitat a curt termini. Tenim pendents els contractes per a l’any que ve, i hem de posar-nos en marxa malgrat les dificultats», assegura el representant de Iqoxe, qui també espera que les eleccions del proper 14 de febrer no frenin l’operació.

Segons ha indicat Fontcuberta en una entrevista publicada ahir, la companyia va sospesar fa mesos tancar el seu centre de producció de Tarragona, però finalment ha decidit apostar per la continuïtat. De fet, actualment Iqoxe només té en funcionament -i a un 40% de producció- una planta d’òxid d’etilè-que va reobrir el passat mes de maig-, mentre que les quatre de derivats segueixen inoperatives. Per això, Iqoxe ha iniciat els tràmits per recuperar l’activitat tota la seva operativa a la Canonja, amb l’única excepció del reactor que va explotar fa deu mesos i mig i que feia MPEG, un producte que la companyia ja ha anunciat que no tornarà a produir .

Segons s’indica des de la companyia, «ja s’ha realitzat la revisió de el 100% dels instruments i de les vàlvules automàtiques» de la unitat 3200, i un organisme de control extern ha dut a terme «la inspecció de 19 equips». A més, d’aquesta unitat «ja està presentada tota la documentació i s’ha donat resposta a totes les peticions sol·licitades per part de les autoritats», indiquen fonts de Iqoxe. Per això, la companyia està pendent de rebre l’OK definitiu per part de Departament d’Empresa, liderat per Ramon Tremosa. Precisament, des de la Conselleria es recalca tenir constància «de dues peticions» que «s’estan estudiant». «Se’ls ha requerit documentació, i tenim el procés obert per aixecar la suspensió de l’activitat si compleixen amb la normativa vigent», s’assenyala des de l’administració autonòmica, si bé no s’estipula cap calendari concret per avalar la reobertura perquè «nosaltres només ens ocupem de la seguretat industrial, hi ha altres departaments implicats».

«Entenem que el regulador ara ens exigeixi un plus per recuperar l’activitat. Estem d’acord sempre que sigui viable, i estem disposats a anar més enllà del que legalment exigible», recalca per la seva banda Fontcuberta. El plantejament amb la U3200 s’ha dut a terme també en les altres tres plantes, que ara estan tancades.

Protecció Civil homologa el PAU

Des Iqoxe sempre s’ha defensat que la companyia «ha tingut sempre» un Pla d’Autoprotecció en vigor, tant el dia de l’explosió com posteriorment. No obstant, ahir, la Comissió Permanent de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya va anunciar que el ple de l’organisme va homologar definitivament el referit pla de Iqoxe.

De fet, des de la comissió de el Departament d’Interior es va assegurar que la companyia «ja disposa de l’PAU homologat, una vegada que ha corregit els dèficits detectats en les versions anteriors». Font:diaridetarragona.com