Catalunya participa en l’estratègia europea de reciclatge de panells fotovoltaics

El projecte compta amb una partida de 7 milions d’euros de la Comissió Europea

La Generalitat, a través d’ACCIÓ, formarà part de l’estratègia europea per accelerar el reciclatge de panells fotovoltaics. Amb un pressupost de 7 milions d’euros, aportat íntegrament per la Comissió Europea i sota el títol de RETRIEVE, aquesta iniciativa compta amb la participació de 10 països europeus amb l’objectiu de minimitzar l’impacte ambiental d’aquest sector i reduir la dependència de matèries primeres. El projecte té una durada de tres anys i mig, durant els quals es vol demostrar com l’ús de diverses tecnologies pot permetre reciclar components dels panells fotovoltaics com el vidre, el silici, la plata, els metalls pesants o els polímers. 

Així, es poden reutilitzar aquests materials quan els panells arriben al final de la seva vida útil per fabricar-ne de nous d’última generació. D’aquesta manera s’augmenta la circularitat del sector i la rendibilitat del procés global de producció d’aquestes instal·lacions energètiques. L’espai de treball està format per Noruega, Bèlgica, França, Alemanya, Suïssa, Romania, Ucraïna, Turquia i Lituània.

Un dels grans objectius d’Europa és reduir la dependència excessiva de les matèries primeres necessàries per produir els panells fotovoltaics, que principalment s’importen de la Xina. A principis d’octubre, el Circuit de Catalunya va inaugurar la instal·lació fotovoltaica d’autoconsum pública més gran de Catalunya. El Circuit compta amb un total de 1.239 panells solars que ocupen 2.710 metres quadrats i que generen un volum d’energia de 0,88 GWh anuals. És a dir, generaran el 33% d’energia que consumeix el Circuit anualment. Font: viaempresa.cat, pexels-los-muertos-crew-8853509