Catalunya comptarà amb 22 plantes fotovoltaiques per assolir l’autoconsum a les carreteres de la Generalitat el 2026

El departament de Territori ha presentat aquest divendres el Programa d’autogeneració i sobirania energètica per aconseguir el consum propi a las carreteres gestionades per la Generalitat el 2026. El programa comportarà la instal·lació de 22 plantes fotovoltaiques als prop de 6.000 quilòmetres que conformen la xarxa viària i suposarà una inversió de 32,5 milions d’euros. El 100% de plaques instal·lades permetrà generar els 21,4 GW/h que cada any requereix la xarxa de carreteres. Amb aquest pla el Govern vol refermar el seu “compromís amb l’emergència climàtica i la descarbonització de la mobilitat”. Ho ha explicat la consellera de Territori, Ester Capella, durant la presentació del programa a la planta fotovoltaica de la C-32 a Mataró.

La consellera Capella ha parlat “d’objectius ambiciosos” per part de la Generalitat com és el d’avançar cap a la generació de zero emissions en el conjunt de la mobilitat a Catalunya l’any 2050. “No només cal millorar el parc de vehicles sinó revisar també com fem i gestionem les carreteres”, ha dit.

El programa d’autogeneració energètica presentat aquest divendres per Territori preveu la instal·lació de 22 plantes fotovoltaiques en zones no urbanitzades com serien les boques de túnels o els espais que van quedar alliberats de peatge a les autopistes C-32 nord i C-33. L’objectiu és tenir la totalitat de les plaques instal·lades al 2026.

De moment, però, ja estan en marxa tres d’aquestes actuacions amb un import de 475.000 euros. Territori ha finalitzat recentment la instal·lació de 216 mòduls solars fotovoltaics a la part superior del túnel de la C-32 a Mataró i de 64 plaques al centre de Control de Carreteres ubicat a Vic, i està iniciant els treballs per a col·locar-ne 15 a la C-12, en un túnel a Benifallet.

La propera actuació del programa serà ja al 2024 i consistirà en la instal·lació fotovoltaica a l’antic peatge de Santa Susanna de la C-32. L’obra comportarà una inversió de 3,3 milions d’euros i comptarà amb 3.312 mòduls en una superfície de prop de 2,3 hectàrees.

La consellera ha manifestat també la voluntat de “generar excedents per tal d’abaratir el cost de l’energia pel conjunt de la ciutadania”. Capella ha afegit que cal aprofitar “el potencial que ens poden oferir les carreteres tot aproximant la generació d’energia als llocs on es consumeix més energia”. Font: acn, ccma.cat, pexels-ricky-esquivel-3042415