Reciclar els panells fotovoltaics d’una manera més eficient

Una factoria pionera, prop de Bordeus, permet extraure de les plaques solars velles, trencades o inservibles vidre i metalls fàcilment utilitzables a la indústria. En comptes de triturar els panells, com es fa normalment, aconsegueixen separar-ne les diferents capes reduint costos i augmentant-ne el reaprofitament.

Panells solars vells trencats o espatllats convertits en pots de perfum o en microxips. Això és el que han aconseguit en aquesta factoria pionera prop de Bordeus. Disposen d’un prototip de màquina única al món i concebuda al Japó que permet separar totes les capes dels panells. Fins ara només es podia aprofitar el vidre triturat per fer la capa de sota de les carreteres, ara aquest deslaminador permet separar les làmines de vidre per ser reutilitzades i per tant, s’obren moltes possibilitats de negoci per aquest tipus de reciclatge.

El vidre és el 70% del pes del panell i es recupera amb una qualitat que entra dins de les especificacions que demana un gran fabricant de vidre francès, que d’aquest vidre en fa finestres i cada vegada reben més peticions dels fabricant de perfum…Més enllà de l’interès mediambiental de recuperar el vidre, l’interès econòmic està en aprofitar metalls de gran valor que estan incrustats en els circuits dels panells, només amb la plata que és el 0,08% del pes dels panells ja representa el 20% del seu valor. Aquests metalls recuperats són reutilitzables en l’electrònica de l’automòbil i a gran escala podrien contribuir a millorar la sobirania europea de fabricació de microxips.

Avui amb aquest procediment s’arriba a reciclar -los en un 95%. Amb tot no tots els panells que els hi arriben es reciclen, sinó que els que encara funcionen bé, també es venen de segona mà amb les fitxes de les proves realitzades. Font: ccma.cat, pexels-kelly-1179532-4320449