El binomi plaques solars i arbres fruiters es posa a prova en un projecte pioner a Mollerussa

És un projecte de l’IRTA en una finca de Mollerussa que vol demostrar que la instal·lació de plaques solars a les explotacions agràries és compatible amb la producció de fruita. La ubicació de les plaques per sobre dels arbres hi genera fins i tot un microclima favorable

Tots tenim molt present aquesta pel·lícula on podem veure que les plaques solars substitueixen camps de fruita, doncs bé, ara el projecte de l’IRTA demostra que una cosa i l’altre són compatibles.

No només són compatibles sinó que les plaques poden beneficiar la producció de fruita, les fotovoltaiques se situen fins a 5,5 metres per sobre dels arbres, un fet que genera unes ombres i una humitat que beneficia la producció fruitera. Es tracta d’un projecte pilot pioner a l’estat Espanyol que s’està desenvolupant a una fina de mitja hectàrea de pomeres de l’IRTA a Mollerussa.

Especialment a l’estiu i a principis de primavera, les condicions són molt altres ja que l’arbre pateix un estrès o està en una situació al límit de deficiència productiva, en que reduir la temperatura o generar un microclima fa que les condicions siguin més favorables.

El projecte es finança a través dels fons obtinguts de l’impost de carburants dels vehicles i s’emmarca en la política del govern de deixar de dependre dels combustibles fòssils, La directora general d’agricultura i ramaderia, Elisenda Guillaumes, afirma que el projecte fa compatible la sobirania alimentaria amb l’energètica i esdevé també una font perquè el pagès diversifiqui els ingressos en la producció d’electricitat.

Mireia Boya, directora general de canvi climàtic, afirma que demostra en aquesta prova pilot que és possible combinar la producció d’energia elèctrica renovable amb el cultiu de fruiters.

El projecte pilot té una durada de cinc anys, compta amb un pressupost de més de 800.000€. Font: ccma.cat, pexels-bank-3846205