Oxaquim invertirà més de 370 milions per produir àcid oxàlic per a les bateries del cotxe elèctric

L’empresa està en contacte amb companyies dels Estats Units i el Canadà per generar sinergies

La major part de la producció es destina a exportació

És l’única empresa a Europa especialitzada en àcid oxàlic i el primer fabricant mundial d’oxalats

L’empresa, amb seu a Catalunya, té previst emprendre una inversió de més de 7,1 milions d’euros i generar deu llocs de treball a la planta d’Alcanyís, a més d’obrir un nou centre a Andorra, a Terol, amb què generarà 380 llocs de treball .

Oxaquim s’expandeix a la comunitat aragonesa amb aquest projecte que comprèn tant el seu centre de producció actual a Alcanyís, que es va posar en marxa a principis dels anys 90, com la nova planta a Andorra, que suposarà replicar el model de l’alcanyissana fins a deu de vegades, segons han explicat el president d’Oxaquim, Jaime Miquel Voltas, i el conseller i director tècnic d’Oxaquim, Daniel Miquel Esteve.

La primera part d‟aquest projecte contempla una inversió de més de 7,1 milions d‟euros, quantitat que es destinarà a ampliar i modernitzar les instal·lacions d‟Alcanyís. Aquesta actuació suposarà un augment de la capacitat de producció fins a les 25.000 tones a l’any el 2022 i una generació de deu llocs de treball, permetent la consolidació de 50 llocs de treball en aquest centre productiu.

La producció d’àcid oxàlic es destinarà principalment per a la producció de xips i imants que es fan servir en components per a aerogeneradors i cotxes elèctrics, així com per a processos tecnològics en el tractament de terres rares a Europa i als Estats Units.

El projecte presentat per Oxaquim també comprèn l’obertura d’un nou centre a la localitat de Terol d’Andorra, que començarà a funcionar el 2023. La inversió en aquesta planta serà d’uns 370 milions d’euros i permetrà generar 380 llocs de treball.

Aquesta inversió s’emprendrà en diverses fases fins a l’any 2028. El projecte contempla “calcar” la fàbrica d’Alcanyís fins a deu vegades, de manera que el 2023 es començarà a treballar al centre i, posteriorment, es preveu anar creixent a un ritme de dos mòduls a l’any fins a assolir les deu unitats en funcionament el 2028. La previsió és facturar en cadascun 45 milions a l’any i crear 38 llocs de treball directes fins arribar als 380 llocs. S’estima que cada ocupació directa es pot multiplicar per 2,5 indirectes. D’acord amb les dades facilitades per l’empresa, es preveu que, a partir del 2025, la producció d’àcid oxàlic arribi a 250.000 tones l’any.

Aquest centre de producció se situarà sobre una superfície de 30 hectàrees al polígon empresarial d’Andorra i arrencarà amb una primera inversió al voltant de 37 milions d’euros i la generació de 38 llocs de treball.

La producció en aquestes instal·lacions serà la mateixa que la del centre d’Alcanyís, encara que en aquesta ocasió l’àcid oxàlic es destinarà a la fabricació de bateries per al cotxe elèctric i noves tecnologies relacionades, situant-se l’empresa en un sector que ha definit com a “estratègic i en la “nova transició ecològica”.

Projecte tractor

Oxaquim és l’únic fabricant d’àcid oxàlic a Europa, producte que només es produeix a la Xina i l’Índia i de les produccions dels quals depenen països com els Estats Units. Una situació per la qual l’ampliació d’Alcanyís -suma inversions de 80 milions des de l’any 1991 quan es va posar en marxa-, i el nou centre d’Andorra es perfilen com a projectes tractors d’altres inversions davant la demanda de les empreses d’aquest tipus de producte.

De fet, l’empresa està en contacte amb una companyia dels Estats Units per al mercat de terres rares (per a imants o productes derivats d’acers especials per a múltiples usos) i una altra de Canadà per al sector de les bateries d’automoció. Totes dues estan interessades en la seva producció, per la qual cosa no es descarta que, en una segona fase, s’hagin de construir algun centre o instal·lació als Estats Units. A més, es deixa la porta oberta a col·laboracions i, fins i tot, joint-ventures.

Tot i això, l’ampliació i el nou centre a la província de Terol podrien atraure inversions de companyies a la província de Terol, sobretot, del sector de l’automoció davant el debat obert de si les fàbriques de bateries elèctriques han d’estar a prop dels centres de producció .

I encara que l’empresa no està de moment en cap projecte relacionat en aquest camp, no es descarta que es pugui col·laborar amb companyies d’automoció o amb la fàbrica de bateries de Sagunt (València). Actualment, des del centre d’Alcanyís s’exporta a tot Europa per al sector automobilístic. La producció d’Oxaquim arriba a 90 països, i l’empresa és el principal subministrador d’àcid oxàlic a la Unió Europea amb un 60% del mercat.

Interès autonòmic

El projecte d’Oxaquim s’ha presentat en un acte amb el president del Govern d’Aragó, Javier Lambán, i el vicepresident i conseller d’Indústria de l’Executiu aragonès, Arturo Aliaga, que ha explicat que ja està presentat l’expedient per a la declaració d’interès autonòmic , que permetrà agilitzar els tràmits. A més, s’espera que l’empresa pugui comptar amb ajudes i línies de suport a la formació –es necessiten professionals qualificats–, i contractació.

Aliaga ha estat també qui ha signat el conveni de col·laboració per a aquest projecte, tant per a Alcanyís com Andorra, amb el president d’Oxaquim, Jaime Miquel Voltas. Font: eleconomista.es, pixabay