Inventen una bateria feta amb sal que pot emmagatzemar escalfor per a una llar durant mesos

Una bateria relativament petita pot arribar a donar calefacció per a quatre o sis mesos en un país com el nostre, amb moltes hores de sol diàries

En un contenidor del Parc Científic i Tecnològic de Lleida, s’està posant a prova un invent que pot revolucionar la manera com escalfem les cases. És una bateria de calor. Un aparell que pot emmagatzemar l’energia calorífica que produeixen unes plaques on el sol escalfa aigua.

La gran novetat és “que pot emmagatzemar aquesta escalfor mesos, fins i tot anys”, explica Luisa Cabeza, directora de l’Institut Politècnic d’Innovació i Recerca en Sostenibilitat de la Universitat de Lleida i responsable d’aquest projecte europeu que lidera la institució lleidatana. És a dir, podríem guardar la calor de l’estiu per utilitzar-la a l’hivern.

La clau és una sal especial, molt semblant a la sal comuna. “El que fem és aprofitar la seva propietat per absorbir aigua i retornar l’aigua altre cop. Per fer aquest procés necessita captar calor i deixar-la anar”, explica Cabeza.

Però no és tan fàcil com això, és clar. Perquè la sal absorbeixi aigua, capti calor, la deixi anar i desprengui calor, s’ha de fer en un aparell especial, un bescanviador de calor. “S’ha hagut de desenvolupar molt bé aquest component perquè la sal ens funcioni durant molts cicles, perquè volem que el sistema duri molts anys”, destaca la científica.

Tots aquests aparells s’han dimensionat de manera que es puguin instal·lar en un habitatge. “El fet que aquest equip ens pugui donar calefacció per a tot l’any o no és un tema de volum i, per tant, de diners, de cost. Com més gran és l’equip més temps ens pot garantir calefacció”, diu Luisa Cabeza. Per exemple, una bateria relativament petita, que es pot instal·lar en un racó del garatge o en un armari gran, pot arribar a donar calefacció per a quatre o sis mesos en un país com el nostre, perquè com que fins i tot a l’hivern fa sol, es pot anar recarregant. En canvi, en zones com el nord d’Europa on a l’hivern fa poc sol hauran de tenir equips molt més grans per poder emmagatzemar escalfor durant molt de temps.

Aquest sistema, però, cal complementar-lo amb altres mesures. Així, l’escalfor que produeix no donaria per alimentar radiadors, però és ideal per a un sistema de terra radiant. I si volem aigua calenta sanitària, potser caldrà complementar-ho amb un petit escalfador per arribar a la temperatura adequada.

El discret contenidor científic que conté aquesta bateria experimental ara viatjarà fins a una universitat d’Alemanya per continuar la investigació. Però d’aquí a tres o quatre anys es podria comercialitzar i escalfar les nostres cases. Font: ccma.cat, pexels-castorly-stock-3693297