Megaprojecte d’hidrogen verd a Alemanya

Els socis de l’Hamburg Green Hydrogen Hub -Shell, Mitsubishi Heavy Industries (MHI), Vattenfall i l’empresa municipal Warme Hamburg es mostren optimistes sobre rebre finançament de la Unió Europea per al desenvolupament dels seus plans. Les empreses Shell, Mitsubishi Heavy Industries (MHI), Vattenfall i l’empresa municipal Warme Hamburg estan planejant produir conjuntament hidrogen verd a partir d’energia eòlica i solar a la planta d’energia d’Hamburg-Moorburg i utilitzar-lo als voltants.

A més de construir un electrolitzador escalable amb una potència inicial de 100 MW, també volen ampliar la infraestructura existent per a la producció d’energia renovable. En aquest sentit, també es consideraran conceptes per a les cadenes logístiques necessàries i les opcions d’emmagatzematge d’hidrogen.

Subjecte a la decisió final d’inversió i d’acord amb l’estat actual de la planificació, un cop s’hagin condicionat les instal·lacions, es preveu la producció d’hidrogen verd a partir del 2025. Un cop en marxa, aquest electrolitzador serà un dels més d’Europa.

Les quatre empreses associades consideren que la ubicació de l’energia té les condicions ideals per al seu ús posterior. Està connectat tant a la xarxa de transmissió nacional de 380.000 volts com a la xarxa de 110.000 volts de la ciutat d’Hamburg.

A més, els vaixells estrangers poden fer escala al lloc directament i utilitzar el moll i les instal·lacions portuàries com a terminal d’importació.

L’empresa municipal de xarxes de gas també té la intenció d’ampliar la xarxa d’hidrogen al port en deu anys i ja està treballant a la infraestructura de distribució necessària.

Nombrosos clients potencials d’hidrogen verd són a prop del lloc, cosa que permet que el projecte cobreixi tota la cadena de valor de l’hidrogen, Moorburg era la seu d’una planta de gas operada per Hamburgische Electricitats-Werke, i Vattenfall havia estat operant una planta d’energia de carbó des del 2015. L’operació comercial de la planta de carbó es va acabar després que la planta d’energia guanyés una oferta a la subhasta per a l’eliminació del carbó a tot el país el desembre de 2020.

El cap de desenvolupament estratègic de Vattenfall, Andreas Regnell, va dir: “La producció d’hidrogen lliure de fòssils és una clau per a la descarbonització de la indústria i els sectors del transport i Moorburg té la infraestructura necessària per a la producció d’hidrogen a gran escala” .

El director executiu de Shell a Alemanya, Fabian Ziegler, va dir: “En el futur, l’hidrogen verd jugarà un paper molt important en el sistema energètic i, per tant, també per a nosaltres”.

El president i director executiu de sistemes d’energia de MHI, Kentaro Hosomi, va dir: “Esperem tenir l’oportunitat d’aplicar la nostra experiència en enginyeria i tecnologia per fer aquest projecte juntament amb els nostres socis. L’establiment d’un centre d’hidrogen verd que estigui totalment integrat a la infraestructura industrial d’Hamburg demostraria a Europa i al món que l’economia de l’hidrogen és real i pot fer una contribució significativa a la descarbonització del sistema energètic i la indústria pesant». El president dels consells de supervisió de Warme Hamburg i Gasnetz Hamburg, Jens Kerstan, va dir: “Per Hamburg, com a ciutat que abraça la transició energètica, aquest acord és un pas vital. Aquest projecte serà una palanca important per assolir els nostres objectius climàtics. Les xarxes de gasoductes al port i al voltant de Moorburg ara s’estan ampliant per acomodar hidrogen i facilitar el subministrament a la indústria i les grans empreses. El nostre futur de l’hidrogen està prenent forma ara, i Hamburg pretén estar a l’avantguarda aquí».

Amb aquests requisits previs, la ubicació de Moorburg és òptima per a l’estat federal alemany de la Ciutat Lliure i Hanseàtica d’Hamburg i el Nord d’Alemanya i es pot convertir en un punt de partida potencial per al desenvolupament d’una economia de l’hidrogen. Font:elperiodicodelaenergia.com,hidrogeno-verde.es, pixabay