Jordà referma al Parlament el compromís del Govern amb el tancament de les nuclears en els terminis acordats

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha refermat al Parlament el compromís del Govern amb el tancament de les centrals nuclears situades a Catalunya en els terminis acordats. Jordà ha manifestat que l’anunci de la Comissió Europea d’etiquetar com a verdes les inversions en gas i energia nuclear “en cap cas modificarà el full de ruta energètic del Govern” i que “a Catalunya, el tancament de les centrals nuclears en els terminis acordats és possible”.

Jordà ha reforçat “l’aposta per accelerar la transició energètica” i el compromís amb “els acords recollits en el Pacte Nacional per a la Transició Energètica i a la Llei del Canvi Climàtic, que preveuen garantir un sistema energètic descentralitzat i descarbonitzat, basat en les energies renovables, fonamentalment de proximitat, amb l’objectiu d’aconseguir un model econòmic i energètic no dependent dels combustibles fòssils ni nuclears el 2050”.

En aquest sentit, la consellera ha recordat que la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 (PROENCAT), que analitza les possibles evolucions del sistema energètic català i defineix les estratègies necessàries per materialitzar la transició energètica, conclou que Catalunya assolirà la neutralitat climàtica l’any 2050 i que “un model energètic català net, democràtic, distribuït i sense nuclears és possible”.

D’acord amb els càlculs de la PROENCAT, per a l’any 2030 caldrà incorporar fins a 12.000 MW d’energies renovables, xifra que haurà de créixer fins als gairebé 62.000 MW l’any 2050, 18 vegades la potència instal·lada actualment. “Aquestes xifres han de permetre, per una banda, fer front al tancament previst de les centrals nuclears, i per l’altra fer que l’energia eòlica suposi el 50% de la generació elèctrica del país i la fotovoltaica, el 43% l’any 2050”, ha dit la consellera. “El repte és gegantí, però sabem com fer-ho possible”, ha conclòs Jordà. Font:govern.cat, pixabay