L’Estat descarta el magatzem temporal centralitzat

No hi haurà Magatzem Temporal Centralitzat (ATC) per a residus nuclears d’Espanya, sinó que cadascuna de les set centrals nuclears guardaran els seus propis residus en magatzems individualitzats, a mesura que aturin la seva activitat i es vagin desmantellant les seves instal·lacions.

El govern espanyol ha presentat el setè Pla General de Residus Radioactius, que recull la planificació sobre la gestió d’aquests elements i que marca el calendari de tancaments de les centrals nuclears i on es posarà l’urani gastat d’aquestes instal·lacions.

Després del fracàs per fer un magatzem de residus centralitzat, que al començament s’havia de fer a Villar de Cañas, a Conca, el govern de l’Estat ha decidit tirar la tovallola i descartar aquesta idea, i centrar-se ara a fer un magatzem geològic profund, però a llarg termini, no abans del 2073.

Les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs hauran de construir un magatzem temporal descentralitzat per gestionar tots els seus residus més enllà de la seva operació i fins i tot del seu desmantellament.

Serà una nova instal·lació al marge dels magatzems individuals (ATI), que serveixen per tenir els contenidors amb els elements radioactius gastats que ja no caben a les piscines de combustible interiors. Ascó ja té operatius els seus ATI i Vandellòs II ho farà d’aquí pocs mesos

Segons el pla, aquests set magatzems hauran d’estar en funcionament entre el 2025 i el 2029 i seran només una solució temporal, ja que, en principi, els residus s’haurien de traslladar a un magatzem geològic profund, conegut com a AGP, per les sigles en castellà. Si es compleix el calendari fixat pel ministeri, que ara s’ha d’aprovar al consell de ministres i passar per les Corts, no serà fins al 2073, d’aquí 51 anys, que s’obriria aquesta nova instal·lació que, segons el pla, és “l’opció més sostenible i segura” que hi ha, un model replicat a Finlàndia, Suècia, els Estats Units, França o el Canadà . El document fixa les fases d’aquest projecte, que començarà el 2029 amb la prospecció de l’emplaçament més adequat, i no acabarà abans del 2039, quan s’han d’haver triat els terrenys on s’enterraran aquests residus.

En paral·lel, el pla estableix un període per al tancament de les set centrals nuclears en actiu, que anirà del 2027 al 2035. Tres anys després del cessament de l’activitat, es començarà amb el procés de desmantellament i emmagatzematge segur dels residus. Pel que fa a les instal·lacions catalanes , la d’Ascó I deixarà de funcionar l’octubre del 2030, Ascó II, el setembre del 2032 i, finalment, Vandellòs II, el febrer del 2035.

A Vandellòs I, tancada arran de l’accident del 1989 i en estat de latència des del 2005, es construirà un magatzem temporal el 2027, on aniran a parar els residus procedents del seu desmantellament i els que es van traslladar a la central francesa d’Orano, pels quals el govern espanyol paga un lloguer milionari, amb multa inclosa per allargar massa la cessió d’aquesta brossa radioactiva.

L’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia, va assegurar ahir que «de les propostes que es preveien a l’esborrany d’aquest setè pla, aquesta era la més encertada, perquè descarta el magatzem centralitzat, que suposaria no complir amb els terminis previstos de desmantellament». Així mateix, l’alcalde celebra que s’aposti a llarg termini per enterrar els residus en un magatzem geològic profund, encara que demana que s’escurcin els terminis previstos. El pla actual contempla que aquest magatzem geològic no entrarà en funcionament fins d’aquí a 50 anys, el 2072. El seu emplaçament s’analitzarà i es decidirà entre el 2033 i el 2039.

«Estem d’acord amb el magatzem temporal mentre hi hagi un procés de producció i un desmantellament posterior de la planta. No es pot mantenir de manera indefinida. Si la producció segueix fins al 2035, s’han d’escurçar els terminis d’una manera realista perquè no hi quedin uns residus que suposin hipotecar aquests terrenys durant dècades», defensa l’edil.

A Ascó, la portaveu de l’Ajuntament i segona tinent d’alcalde, Carolina Bages, demana plenes garanties de seguretat per a aquests nous magatzems i que es concreti al més aviat possible la data d’entrada en funcionament del magatzem geològic

“Nosaltres demanem que aquesta temporalitat d’aquest magatzem temporal estigui ben definida i amb tots els elements de seguretat necessari, També volem que es concreti al més aviat possible com serà el magatzem geològic profund i que puguem donar solució al tema de la gestió dels residus.”

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el repte demogràfic ha enviat ara aquest pla al Consell de Seguretat Nuclear i a les comunitats autònomes perquè hi donin el vistiplau i emetin els informes urbanístics i mediambientals corresponents. Font: ccma.cat, diaridetarragona.cat, ara.cat, pixabay