L’emmagatzematge de gas vol jugar un paper central en una UE neutra en carboni

Les instal·lacions d’emmagatzematge de gas europees tenen molt a oferir en la transició energètica, proporcionant una plataforma fàcilment disponible per transportar nous gasos baixos en carboni com l’hidrogen. El que no està clar encara és si aquests gasos es poden produir en quantitat suficient per reduir significativament les emissions de carboni.

La indústria del gas llança els seus 1.200 terawatts hora (TWh) de capacitat d’emmagatzematge disponible com un benefici potencial per al futur sistema d’energia baixa en carboni d’Europa. “La pregunta, per descomptat, és què posarem en aquesta infraestructura al llarg del temps”, va dir James Watson d’Eurogas, una associació de la indústria. “I aquesta és una de les preguntes que haurem de orientar i realment treballar dur per aconseguir”, va dir.

En el curt termini, els llocs d’emmagatzematge de gas poden ajudar a descarbonitzar el sector d’energia en proporcionar emmagatzematge estacional durant l’hivern. També proporcionen un suport essencial per a l’electricitat renovable variable durant tot l’any. A llarg termini, podrien proporcionar una plataforma per emmagatzemar gasos amb baix contingut de carboni com l’hidrogen verd generat per l’energia eòlica i solar, així com el biometà produït localment a partir de residus agrícoles.

El problema és que les estimacions varien àmpliament pel que fa a la capacitat del sector per lliurar aquests gasos nets en les quantitats necessàries per recolzar l’objectiu d’Europa d’assolir les emissions netes a zero el 2050.

Un estudi recent finançat per la indústria ha posat la producció potencial de gasos renovables a 270.000 milions de metres cúbics per any per al 2050, enfront dels 122.000 en les projeccions publicades l’any anterior. L’associació de la indústria alemanya BDI fins i tot veu el potencial d’importar quantitats massives d’hidrogen verd de llocs assolellats com Austràlia, per una suma de 340TWh a l’any per al 2050.

Aquestes projeccions són rebutjades per exagerades per les organitzacions ambientals, que van crear els seus propis estudis que desincentivar els reclams de la indústria. I fins i tot la Comissió Europea no sembla convençuda per la multiplicació dels estudis de la indústria.

“Mai he cregut en tots els estudis”, va dir Klaus-Dieter Borchardt, un ciutadà alemany que és subdirector general del departament d’energia de la Comissió Europea. Tot i que cada estudi aporta alguna cosa valuosa, els seus suposicions sovint “no són les que nosaltres com formuladors de polítiques faríem servir”, va dir als participants en un esdeveniment organitzat per Euractiv.

“El que realment importa és el que volem aconseguir, i això és la descarbonització”, va emfatitzar Borchardt, referint-se als sectors de transport, construcció i agricultura, que actualment no estan coberts pel sistema de preus de carboni de la UE, el Programa de Comerç d’Emissions (ETS).

“Crec que hauríem acordar un objectiu de descarbonització per tot això”, va dir als participants en l’esdeveniment. “I després pot desenvolupar les solucions més adequades”, ha afegit, dient que “això pot ser biometà, hidrogen verd o hidrogen blau”, segons la petjada de carboni i els diferents usos finals d’aquests nous tipus de gasos.

Tanmateix, la qüestió del volum segueix sent el major interrogant. “Els gasos renovables (biogàs, biometà i hidrogen) encara tenen un subministrament limitat en aquest moment”, diu Ilaria Conti, cap del programa de gas de l’Escola de Regulació de Florència.

Prenent el biogàs com a exemple, Conti va dir que la producció actualment és molt limitada, ja que representa només l’1% de l’ús d’energia en un país com França. “Algunes estimacions indiquen que en un parell d’anys, això podria arribar fins al 10%. I encara és un gran augment, és només un petit percentatge del consum total d’energia a França “, va comentar Conti.

Eurogas ha demanat la introducció d’un objectiu vinculant per als gasos renovables i descarbonitzats, i va dir que ajudarà a portar més grans volums de producció al mercat, com es va fer en el passat per les renovables en el sector elèctric. Però els funcionaris de la UE han expressat dubtes sobre la idea, dient que s’ha de fer una distinció entre els diferents tipus de gasos, d’acord amb la seva petjada de carboni variable.

La Comissió Europea encara no ha pres una decisió sobre el tipus d’esquema d’incentius que vol aplicar, i està estudiant totes les opcions en vista del seu pròxim paquet de legislació sobre el gas, que s’espera sigui presentat el proper any. Pel costat de la indústria, alguns advoquen per un enfocament regional per ajudar a augmentar els volums.

S’ha d’encoratjar als grups de països o regions a aprofitar tota la gamma de fonts d’energia baixes en carboni que tenen a la seva disposició, ja sigui biometà a França o energia eòlica que alimenta les instal·lacions d’energia a gas als països nòrdics, ha dit Torben Brabo, CEO del gasista danesa TSO Energinet. “Els desenvolupaments no succeiran a tot arreu a la mateixa velocitat o utilitzant les mateixes tecnologies”, va assenyalar Brabo, i va demanar als reguladors que deixin suficient flexibilitat perquè sorgeixin solucions locals i regionals.

Rastrejant l’origen del gas
Un dels reptes clau per als formuladors de polítiques serà trobar una manera de rastrejar l’origen d’aquests nous gasos baixos en carboni, i mesurar la seva petjada de carboni. La indústria creu que es pot aconseguir mitjançant la implementació de certificats d’origen, similars al que es fa actualment per a l’energia eòlica i solar al sector elèctric.

La infraestructura de digitalització també pot ajudar. “En afegir sensors en la infraestructura, pot saber instantàniament quin tipus de gas hi ha al sistema. I aquestes dades es poden compartir amb els clients i altres actors del mercat “, diu Jan Ingwersen, de ENTSOG, la Xarxa Europea d’Operadors de Sistemes de Transmissió per Gas. “Així que estem parlant d’un gran esforç de digitalització”.

Però si bé totes les opcions estan obertes, els reguladors de la UE i els grups ecologistes diuen que l’objectiu general de descarbonització hauria de seguir sent primordial. “No hem de centrar-nos en el subministrament de gas verd a qualsevol cost”, va dir Milan Elkerbout, investigadora del Centre d’Estudis de Política Europea (CEPS) a Brussel·les. El que més importa, ha dit, és observar els sectors d’ús final que necessiten ser descarbonitzats i, des d’allà, avaluar les opcions disponibles. I els gasos verds seran atractius en alguns casos, però no sempre, va dir. Font:elperiodicodelaenergia