L’Ajuntament soterrarà el cablejat aeri de tota Tarragona

El ple acorda impulsar convenis amb les empreses elèctriques i de telecomunicacions per a suprimir les instal·lacions

El Saló de Plens de l’Ajuntament de Tarragona va acordar, per unanimitat, iniciar el procés per soterrar el cablejat aeri de tota la ciutat. Totes les formacions amb representació municipal -PSC, ERC, PP, Cs, CUP, ICV, Units i el grup no adscrito- van recolzar una moció presentada pel PDeCAT en què la formació sobiranista demana al consistori que “impulsi la signatura d’un conveni amb totes les companyies elèctriques i de telecomunicacions que operen a la ciutat”.

El portaveu del Partit Demòcrata, Dídac Nadal, va remarcar que l’objectiu havia de ser “eliminar progressivament” les instal·lacions que es troben a les façanes dels edificis o en fanals, ja que representen un perill “tant per a la seguretat com per a la salut” de els vianants. “A més, a causa de la pluja, en molts punts es produeixen espurnes que causen talls de llum i que poden originar incendis”, va assenyalar el polític del PDeCAT.

“A Tarragona vivim sota un cablejat aeri. Els carrers del centre de la ciutat com de Monestir de Poblet i el seu entorn, les vies properes a l’Avinguda Maria Cristina, moltes urbanitzacions de Llevant, nombrosos barris de Ponent, la Part Baixa, El Serrallo … totes aquestes zones conviuen amb línies elèctriques, de telèfon o de fibra òptima penjades en els seus carrers”, ressalta el document recolzat per tot el Saló de Plens, que afegeix la iniciativa “ha de ser una prioritat”, de manera que l’Ajuntament “ha d’actuar i frenar aquesta situació, ja que les companyies subministradores no realitzaran aquest treball per iniciativa propia”.

Per això, el text consensuat demana que en el document amb les firmes privades “es fixi la quantitat econòmica que ha d’aportar cadascuna de les parts -Ajuntament i empresa-“; i s’insta q que en el text “es fixi un calendari per eliminar la totalitat del cablejat aeri existent a la ciutat de Tarragona, prioritzant les parts més conflictives”, com poden ser la Part Alta, la Part Baixa i els barris de Ponent.

Paral·lelament, la moció deixa clar que “en el cas que apareguin obstacles per part de les companyies per a la signatura del conveni, l’Ajuntament ha d’obrir els corresponents expedients sancionadors davant els problemes de seguretat i salut que provoca el cablejat”.

“Una complexitat brutal”

La proposta va ser ben vista per part del govern municipal. El regidor d’Urbanisme, Josep Maria Milà (PSC), considera “positiu” l’acord, si bé adverteix que “estem davant d’una situació que presenta una complexitat brutal”, ja que la major part del cablejat es troba enntre edificis que tenen diverses dècades d’existència, i que la solució tècnica pot ser complicada i econòmicament elevada.

“En els últims temps, quan hem dut a terme intervencions de reforma o de millora, ja hem actuat en aquest sentit, com a la Plaça Primer de Maig o als carrers Enrajolat o Comte del Casc Antic», va afirmar el representant de la formació socialista, que lamenta que «a Cala Romana no hem arribat a un acord amb les companyies”. El màxim responsable de l’àrea de Territori va remarcar, així mateix, que “a la urbanització de l’Anell Mediterrani ja es van soterrar totes les línies elèctriques i de telecomunicacions” i que en les noves construccions ja se segueixen aquests paràmetres.

Pagaria l’Ajuntament

De fet, en un informe elaborat pels tècnics municipals s’indica que les companyies d’instal·lacions de baixa i mitja tensió “tenen l’obligació d’instal·lar i mantener” les seves instal·lacions per “garantir que aquestes no produiran cap tipus d’afectació cap als veïns”. Així mateix, es cita que en l’article 35 de la Llei del Patrimoni Cultural Català es detalla que “en els conjunts històrics d’interès nacional estan prohibides les instal·lacions urbanes, elèctriques, telefòniques i qualsevol altra, tant de forma aèria com enganxades a les façanes”, ja que “s’han de canalitzar de forma soterrada”.
Així mateix, els especialistes del consistori indiquen que al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) vigent s’especifica que «les línies elèctriques que transcorrin per sòls urbans i urbanitzables hauran de ser soterrades», mentre que “les noves xarxes de serveis també ho serán”.

Pel que discrepen els tècnics municipals, però, és que la factura de la supressió del cablejat aeri s’hagi de pagar a mitges. “El soterrament no seria directament imputable a les companyies, sinó que aniria a càrrec del consistori”, s’indica en l’informe, que ressalta que el cost que tindria el soterrament del cablejat seria d’un preu aproximat “d’entre 300 i 350 euros per metre lineal de soterrament de cable”, una inversió que, segons els especialistes de Enginyeria Industrial de l’administració municipal, ”inclouria el cablejat, l’obra civil i les legalitzacions de les actuacions”.
Font:diaridetarragona