L’Ajuntament de Madrid incorpora fins a 78 vehicles elèctrics

L’Ajuntament de Madrid està incorporant a la seva flota de vehicles, des del passat mes de gener i fins a finals de març, 78 cotxes elèctrics, a través de dos contractes de rènting de l’Àrea de Medi Ambient i Mobilitat (44 vehicles) i de l’Àrea de Economia i Hisenda (26 vehicles destinats a serveis administratius de diferents àrees de Govern, juntes de districte i organismes autònoms), i un contracte de compra de l’Àrea de Salut, Seguretat i Emergències (8 vehicles per a Policia Municipal).
Amb aquestes noves incorporacions de vehicles Zero emissions, l’Ajuntament de Madrid fa un pas més en el seu compromís cap a una mobilitat sostenible i la recerca d’alternatives per reduir l’impacte del transport en el medi ambient, millorar la qualitat de l’aire i, en conseqüència la salut de la ciutadania, mitjançant la renovació de la seva flota amb vehicles nets, poc o gens contaminants i energèticament eficients, objectius previstos en el Pla a de Qualitat de l’Aire i Canvi Climàtic.

El Pla A, en la seva mesura 18, proposa com a horitzó per a una flota de vehicles municipals neteja l’any 2020, en què entre el 60 i 75%, segons el tipus de vehicle, haurà de ser d’emissions zero o Eco, i 2030 a què aquest percentatge haurà de situar-se entre el 80 i el 90%

78 nous vehicles
Dels 78 nous vehicles, quatre són furgonetes Renault Kangoo i la resta turismes Renault Zoe. Tots ells s’han incorporat a la flota municipal mitjançant contractes de rènting amb una durada de quatre anys, amb possibilitat de pròrroga dos més, excepte els vuit vehicles destinats a la Policia Municipal que són comprats. Els turismes model Zoe tenen, entre altres característiques, autonomia per a 400 quilòmetres, càrrega completa en una hora i 40 minuts amb possibilitat de càrrega ràpida a 43 kW, sistema de navegació GPS per satèl·lit, control d’aparcament del darrere i zero emissions contaminants.
En el cas de l’Àrea de Govern de Medi Ambient i Mobilitat, el cost del contracte per als quatre anys dels 44 cotxes puja a 887.040 euros sense IVA, i inclou manteniment integral i segur. Els vehicles aniran destinats a les direccions generals de l’Àrea, a inspeccions de neteja i control ambiental, serveis de parcs i zones verdes, i parc tecnològic de Valdemingómez.

Els 26 cotxes elèctrics d’Economia i Hisenda (22 turismes i 4 furgonetes) són per a serveis administratius i estan destinats a Desenvolupament Urbà Sostenible (1), al propi Àrea d’Economia i Hisenda (5), Equitat, Drets Socials i Ocupació (1) , Medi Ambient i Mobilitat (3), Coordinació de la Junta de Govern i Relacions amb el Ple (2), Presidència del Ple (2), junta de Hortaleza (1), Moncloa-Aravaca (1), Sant Blai-Canillejas ( 1), Tetuan (1), organisme autònom Agència d’Activitats (5), organisme autònom Agència per a l’Ocupació (2) i organisme autònom Agència Tributària Madrid (1). El cost per als 26 vehicles, sense incloure IVA, ascendeix a 590.486 euros i, a més del lloguer, també inclou manteniment i assegurança a tot risc.

Els 8 nous vehicles destinats a patrulla de la Policia Municipal són per als districtes de Tetuan, Arganzuela, Salamanca, Llatina i Centre (nord). El contracte de compra d’aquests vehicles, inclòs l’equipament per a patrulla, ascendeix a 193.308 euros sense IVA.

flota elèctrica
Abans de la incorporació d’aquests nous cotxes, l’Ajuntament de Madrid ja comptava amb un significatiu nombre de vehicles elèctrics (102). L’Àrea de Medi Ambient i Mobilitat té altres 44 entre furgonetes i turismes per als serveis de manteniment de la xarxa de qualitat de l’aire i de neteja, a més dels Agents de Mobilitat compten amb 13 motos elèctriques i tenen previst adquirir 23 vehicles i dues furgonetes també zero emissions.

L’Àrea de Salut, Seguretat i Emergències disposa de 22 vehicles elèctrics per a la Policia Municipal: 6 turismes, 10 motocicletes, 4 bicicletes i 2 segway, tots en propietat. Així mateix, compta amb 5 vehicles elèctrics de Madrid Salut, en aquest cas en la modalitat de renting.