El primer ferri de passatgers amb motor de GNL al Mediterrani

Baleària, Gas Natural i el Port de Barcelona impulsen el primer ferri amb un motor de gas natural liquat que connecta la ciutat de Barcelona amb la de Palma, serà el primer del Mediterrani, el seu nom és Abel Matutes

Per què un motor de gas?

El motor de gas no mou el vaixell en tot el trajecte. A diferència d’un vaixell que navegui del tot amb gas, en aquest cas, es tracta d’un motor de gas que en substitueix un de fuel i que funciona en aproximar-se a port, en la sortida i mentre està atracat, i cal generar electricitat. El dipòsit de gas li dona una autonomia d’una setmana en aquest funcionament portuari.

La ciutat de Barcelona rep del Port de Barcelona gairebé el 8% de la contaminació en forma de partícules i òxids de nitrogen. El gas natural liquat emet gairebé zero partícules, un 70% menys d’òxids de nitrogen i el 30% menys de CO2. El gas natural és, amb diferència, el combustible no renovable i de transició més net i segur que existeix Balèaria i la sostenibilitat

La navegació marítima, durant moltes dècades, ha estat al marge de cuidar la sostenibilitat i el medi ambient. De fet, com molts sectors industrials i econòmics del planeta.

En el cas dels vaixells, hi ha només 80 vaixells al món amb gas i 65 més en construcció. S’espera arribar als 500 el 2020. El gas natural liquat és l’aposta més neta i sostenible del món de la navegació marítima per canviar les coses en les pròximes dècades.

Balèaria, en aquest sentit, s’avança al que marquen les lleis espanyoles, que, de fet, en aquest sentit, no existeixen. Sigui per convicció del govern de torn a l’estat o sigui pel que acabarà arribant des de Brussel·les, les lleis ambientals al mar es tornaran més restrictives i, per tant, més exigents.

Tres vaixells, moguts íntegrament amb gas, s’estan construint per encàrrec de la companyia.

Un, en unes drassanes de Bilbao, i dos, en unes de Venècia, i és que ja hi ha ports dels EUA, el Canadà o el nord d’Europa on aquests vaixells guanyen presència. L’aposta d’aquesta naviliera és clara en aquest sentit.

El Port de Barcelona i el Gas Natural

El mes d’octubre passat, el Port de Barcelona presentava el Pla de Millora de Qualitat de l’Aire.

Amb 53 mesures, és un dels plans més ambiciosos en aquest sentit del Mediterrani. El pla pivota, sobretot, a aconseguir que el gas natural sigui el combustible més utilitzat per substituir els gasoils i, sobretot, fuels més pesants. L’aposta té el suport de Gas Natural, la companyia energètica que naixia a Barcelona el segle XIX. Els combustibles més tradicionals i bruts, com el gasoil i fuels pesants, són la font principal de contaminació de l’aire que emet el port i els vents dominants del sud-oest la porten cap a la ciutat de Barcelona.

Deixa un comentari