EMT Madrid ha estrenat la seva primera línia 100% elèctrica amb càrrega per inducció

La línia 76 de l’Empresa Municipal de Transports de Madrid, que cobreix el trajecte entre la plaça de la Beata i Villaverde Alto, serà la primera línia d’autobusos d’Espanya servida íntegrament per autobusos elèctrics amb sistema de recarrega per inducció. L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena; la delegada de Medi Ambient i Mobilitat i presidenta d’EMT, Inés Sabanés; el regidor de Villaverde, Guillermo Zapata; la regidora de Usera i Arganzuela, Rommy Arce, i el gerent d’EMT, Álvaro Fernández Heredia, van presentat els vehicles elèctrics que incorporen aquest innovador sistema de recarrega inductiva d’oportunitat. Una vegada finalitzat el desenvolupament d’aquest ambiciós projecte i conclòs satisfactòriament el període de probes,  la línia 76 ha començat a operar íntegrament amb aquests autobusos elèctrics des del 22 de gener.

Aquest innovador sistema, pioner a Espanya, que aplica l’última tecnologia homologada a nivell internacional, d’una línia d’autobusos urbans explotada íntegrament amb autobusos elèctrics amb sistema de recarrega d’oportunitat per inducció, té el valor afegit de ser també el primer implementat per empreses espanyoles i d’haver aconseguit una homologació completa pel conjunt del sistema (vehicles i carregadors) per primera vegada a Espanya.

Por suposat, aquesta iniciativa d’EMT està completament alineada amb el Pla A de Qualitat de l’Aire i Canvi Climàtic de l’Ajuntament (donat que aquests autobusos són ‘zero emissions’ tant atmosfèriques com acústiques), el que suposa el desenvolupament de la mesura 11 d’aquest Pla i l’estratègia d’electrificació que ha dissenyat EMT per la seva flota en els pròxims anys.

La posta en marxa d’una línia que funciona íntegrament amb autobusos elèctrics equipats amb sistema de recarrega inductiva forma part del pla estratègica d’EMT i suposa la consecució d’una fita única a nivell tecnològic i operatiu a Espanya i molt rellevant a Europa, on només algunes ciutats, com Berlín, han portat a cap una experiència similar.

Recarrega d’oportunitat per inducció

La recarrega d’oportunitat consisteix en la utilització d’autobusos elèctrics equipats amb un sistema per recarregar ràpidament les bateries varies vegades al dia, durant la prestació del servei, en les capçaleres de la ruta. Això implica que els autobusos no necessiten portar a bord la totalitat de l’energia necessària per tenir autonomia per tota la seva jornada de treball, el que permet incorporar bateries de menor mida.

Actualment, existeixen dos tipus de recarrega d’oportunitat: conductiva (per contacte) i inductiva (sense contacte). EMT ha optat pel sistema inductiu atenent a diferents condicionants tècnics (eficiència, sostenibilitat, seguretat i versatilitat del sistema) i urbanístics (a diferència de les solucions conductives, aquest sistema no té cap impacte visual en la ciutat doncs no necessita catenàries ni pantògrafs).

La recarrega per inducció s’efectua mitjançant un sistema de dos bobines magnètiques, situades una en la part inferior de l’autobús i una altre encastada a la calçada. L’estació de recarrega s’activa elèctricament únicament quan el sistema de control reconeix que un autobús amb bobina inductiva s’ha parat damunt.

El sistema és totalment segur perquè en cas que no hi hagi un autobús amb bobina, l’estació de càrrega no funciona de manera que no hi ha cap risc. A més, la bobina encastada a terra està coberta amb una capa de formigó i les conduccions elèctriques estan enterrades pel que no hi ha afecció als vianants ni a altres vehicles, que poden circular-hi sense cap inconvenient. De la mateixa manera, per garantir la seguretat dels viatgers, l’habitacle de l’autobús està aïllat per evitar radiacions magnètiques a l’interior del vehicle.

La càrrega completa de les bateries es realitza en horari nocturn a la cotxera mitjançant un sistema conductiu, de manera que els autobusos inicien el seu servei amb les bateries completament carregades; una vegada que ha transcorregut part del servei, les bateries han de ser recarregades. Aquestes recàrregues es realitzen en menys de 8 minuts a les capçaleres dels itineraris on s’abasteix a l’autobús de l’energia necessària per continuar el seu recorregut. L’avantatge d’aquest sistema és que permet usar autobusos elèctrics durant tota la jornada de treball amb plena autonomia.

El rendiment d’aquest tipus de càrrega és del 85-90 per cent, una mica inferior al de càrrega per contacte. No obstant això, la seguretat per a les persones, la baixa interferència per a l’entorn així com el menor temps de posicionament de l’autobús per a la seva càrrega fan que aquest sistema resulti més interessant i òptim per a la ciutat i per a l’explotació per EMT.

Atès que encara no es comercialitzen autobusos amb sistema inductiu, EMT ha optat per dur a terme un ‘retrofit’ (transformació) de cinc autobusos híbrids endollables Castrosua Tempus (ja disponibles a la flota d’EMT) a autobusos cent per cent elèctrics, afegint al sistema d’endoll convencional que equipen aquest sistema de recàrrega per inducció.

Línia 76 d’EMT

La línia 76 d’EMT es converteix en la primera d’Espanya en emprar aquest sistema i en la més moderna d’Europa. Aquesta ruta, que travessa els districtes d’Usera i Villaverde, té un itinerari de 14 quilòmetres (anada i tornada) i 42 parades. Funcionarà diàriament amb cinc autobusos. L’ocupació d’autobusos elèctrics redundarà, sens dubte, en una millor qualitat de l’aire en els districtes que travessa aquesta línia.
Aposta elèctrica municipal

Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte de mobilitat sostenible de l’Ajuntament i d’EMT, mitjançant la renovació de les flotes de serveis municipals, mesura inclosa en l’esborrany de pròxim Pla de Qualitat d’Aire i Canvi Climàtic. A la línia d’inducció, s’uniran al gener els 15 autobusos elèctrics adquirits per EMT aquest any. A ells, se sumaran a 2018, altres 15 autobusos i 18 minibusos. Entre 2019 i 2020 es preveu incorporar altres 40 autobusos elèctrics de manera que a finals de 2020, la flota de l’EMT arribi als 78 vehicles de propulsió elèctrica.

No queden aquí els esforços municipals en aquesta matèria. EMT ja està remodelant i modernitzant completament la cotxera de l’Elipa per convertir-la en el Centre d’Operacions ‘elèctric’ de l’empresa municipal