El Port de Tarragona serà la seu de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya

La seu de la Vall de l’Hidrogen Verd de Catalunya s’ubicarà a la primera planta de l’edifici institucional del Port de Tarragona. La Generalitat ha escollit aquest emplaçament perquè el Port de Tarragona és una estructura bàsica i estratègica per a l’arribada de l’hidrogen a Catalunya, ha justificat el director de l’Oficina Tècnica Vall de l’H2, Isaac Justícia.

La seu estarà també a la Universitat Rovira i Virgili (URV), la universitat que va iniciar el projecte, i al territori on hi ha el complex industrial químic més gran del sud d’Europa. El conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, ha destacat que Catalunya ha de ser líder en la transició energètica a Europa.

Justícia ha insistit que des de l’oficina «es donarà suport a qualsevol iniciativa al territori català». “No és una oficina únicament per a Tarragona, sinó per a tot Catalunya”, ha dit. També ha destacat que el complex petroquímic tarragoní “necessita descarbonitzar-se”, amb el “suport i ajuda” de la Vall de l’Hidrogen.

El conseller ha comentat que l’hidrogen verd és un factor necessari per mantenir la indústria, l’activitat i els llocs de treball i ha apuntat que la indústria serà verda o no serà. El responsable de Treball també ha subratllat que la Vall de l’Hidrogen crearà nous llocs de treball, tot i que ha evitat quantificar el número.

«Accelerar» el desplegament de les renovables

L’escull principal del projecte és la necessitat d’una gran quantitat d’energia renovable perquè l’hidrogen es pugui considerar verd. Torrent s’ha referit a aquesta qüestió indicant que «necessitem emprendre el procés de les renovables sí o sí». El conseller ha dit que caldrà “accelerar” el desplegament de les renovables. “És una responsabilitat que tenim com a país si volem que la indústria sigui competitiva”, ha sentenciat.

Tres projectes pilot

L’oficina tècnica i el Port de Tarragona estan desenvolupant tres projectes pilot per utilitzar l’hidrogen verd al transport. D’una banda, treballen en reconversió d’una màquina de tren amb motor dièsel a hidrogen. També mantenen converses, diuen, amb empreses estibadores per fer servir hidrogen a les grues per fer operacions d’estiba dins del recinte portuari. Finalment, preveuen descarbonitzar les embarcacions auxiliars de l’ATP, usant elèctriques. Font: diaridetarragona.com, pixabay