El parc solar flotant més gran d’Europa, a punt per abastir 1.500 famílies a Portugal

La instal·lació té la mida de quatre camps de futbol i entrarà en funcionament al mes de juliol

El parc solar flotant més gran d’Europa és a Portugal. El país el posarà en marxa al juliol enmig de la crisi energètica arran de la invasió russa d’Ucraïna i l’intent dels països europeus de reduir la dependència dels combustibles fòssils d’importació.

La instal·lació té la mida de quatre camps de futbol i sura a l’embassament d’Alqueva, al sud-est de Portugal, on predominen moltes hores de sol. Està formada per 12.000 panells solars i s’espera que l’electricitat que produeixi pugui abastir fins a 1.500 famílies.

Els panells produiran 7,5 gigawatts l’hora (GWh) a l’any i poden estar complementats per bateries de liti per emmagatzemar 2 GWh. A l’embassament d’Alqueva també es produeix energia hidràulica. D’aquesta manera, l’excés d’energia solar permetrà bombardejar aigua al llac i emmagatzemar-la per utilitzar-la en dies ennuvolats o de nit.

Miguel Patena, director d’Energias de Portugal (EDP), l’empresa que ha muntat la infraestructura, destaca que “aquest projecte és la planta solar flotant més gran d’Europa en una presa hidràulica, és un molt bon referent”.

Ana Paula, membre de la junta directiva d’EDP, ha dit que la guerra d’Ucraïna ha mostrat la necessitat d’accelerar l’ús de les renovables. EDP ja es planteja expandir el projecte d’Alqueva a altres indrets. Font: ccma.cat, pixabay