Covestro posa en marxa a Tarragona una nova planta de clor a escala mundial

Es tracta de la primera planta a nivell global basada en la tecnologia ODC, que permet fer-ne un ús energètic més eficient.

Aquesta nova planta reforça la xarxa europea de producció de MDI de Covestro.

La planta suposa una inversió de 200 milions dʻeuros i la creació de 50 nous llocs de treball a Tarragona.

Covestro ha engegat a Tarragona una nova planta per a la producció de clor a escala global. Es tracta de la primera planta de producció de clor del món basada en la tecnologia ODC (càtode d’oxigen despolaritzat), altament innovadora i energèticament eficient, desenvolupada per Covestro i els seus partners. La nova planta garanteix un subministrament eficient, més sostenible, independent i permanent de clor i insulsa càustica per a la producció de MDI a Tarragona. Aquesta instal·lació reforçarà la xarxa europea de producció de MDI, un precursor per a la fabricació dʻescuma rígida de poliuretà utilitzada per aïllar aparells de refrigeració i edificis. La planta, que ha suposat una inversió de 200 milions dʻeuros, ha permès la creació de 50 nous llocs de treball

“L’èxit posada en marxa de la nova planta és una gran notícia, tant des del punt de vista econòmic com des de l’ecològic, tant per a Covestro com per a la nostra planta de Tarragona”, ha declarat Markus Steilemann, CEO de Covestro. “La planta demostra com les noves tecnologies ens permeten avançar en la nostra visió de lʻeconomia circular i reduir, encara més, el consum de recursos, mentre augmentem la robustesa i lʻeficiència de la nostra xarxa de producció.”

La nova planta de clor és la primera del món a escala industrial que utilitza la innovadora tecnologia de càtode d’oxigen despolaritzat (ODC). Aquesta tecnologia ha estat desenvolupada per Covestro en col·laboració amb la companyia alemanya thyssenkruppnucera. En comparació amb l’electròlisi cloroalcalina convencional, actualment predominant, aquest nou procés requereix un voltatge més baix, cosa que es tradueix en un estalvi energètic de fins al 25%. A la nova planta de Tarragona, aquesta innovació pot evitar fins a 22.000 tones mètriques d’emissions de CO2 a l’any en comparació amb els mètodes ja existents – basat en el mix energètic a l’inici de la planificació de la construcció, el 2018. D’aquesta manera, la nova planta contribuirà de manera important a l’objectiu de Covestro de ser operacionalment neutra des del punt de vista climàtic el 2035.

El clor s’utilitza a la planta com a primera matèria per a la producció de MDI, un precursor per a la fabricació d’escumes rígides de poliuretà com les utilitzades per produir solucions d’aïllament energèticament eficients per a edificis o dispositius de refrigeració. El 2019, el mercat mundial de MDI va tenir un volum de prop de 7.500 quilotones, i s’espera que segueixi creixent a llarg termini. A més de clor, la planta també produirà insulsa càustica per als mercats ibèric i europeu. Tant el clor com la insulsa càustica són dos productes químics bàsics indispensables per a la indústria química, a més de constituir una matèria primera clau per a molts altres sectors estratègics.

Andrea Firenze, director general de Covestro a Espanya, ha apuntat: “L’arribada d’aquesta planta ens permet reforçar significativament la producció de MDI de Covestro a Tarragona. Disposar d’un subministrament propi, independent i permanent de clor ens garanteix augmentar, encara més, l’eficiència i la competitivitat del nostre centre de MDI. A més, la nova planta també reforça la posició de Tarragona com a referent de la química al sud d’Europa, promou el desenvolupament econòmic i social de la zona, i genera, tant directament com indirectament, nous llocs de treball. Per això, vull agrair sincerament a tots els meus companys que han contribuït amb la feina a l’èxit d’aquest projecte.” Font: aeqt.cat,  tasukaran pixabay