Calefacció domèstica amb hidrogen: el projecte pilot més gran de la història es duu a terme als Països Baixos

El primer programa pilot de la història per escalfar llars amb calderes d’hidrogen s’ha fet a la ciutat neerlandesa de Lochem

La iniciativa, presentada per BDR Thermea i Alliander, l’operador de la xarxa elèctrica neerlandesa, durarà tres anys i s’ha instal·lat a 12 vivendes habitades de la ciutat. Aquestes calderes domèstiques són alimentades al 100% per hidrogen i estan connectades a la xarxa de gas natural.

Són neutres en carboni i es van fabricar per Remeha, una marca pertanyent al Grup BDR Thermea, i instal·lades per Baxi, una altra filial de BDR Thermea. Es tracta de la instal·lació més gran de calefacció domèstica d’hidrogen mai realitzada i es va utilitzar per demostrar que la tecnologia de calefacció es pot instal·lar en habitatges antics que tenen restriccions a causa de la seva condició de patrimoni. El projecte inclou proves exhaustives durant els mesos d’hivern, quan la demanda de calefacció és més alta. Aquest projecte pilot forma part d’un esforç més ampli per part de Baxi i BDR Thermea, que també participa a Hy4Heat, una iniciativa finançada pel Govern del Regne Unit per demostrar prototips de calderes d’hidrogen.

Construïts al voltant de 1900, tots els habitatges es van equipar amb aquesta tecnologia d’avantguarda. Es tractava d’una elecció deliberada per demostrar que el nou mecanisme de calefacció podia instal·lar-se en habitatges antics que, com en aquest cas, solen tenir restriccions que limiten el que s’hi pot fer per la seva condició de patrimoni.

El projecte pilot, realitzat per Remeha en col·laboració amb Alliander, l’operador de la xarxa elèctrica neerlandesa, durarà tres anys i inclourà proves exhaustives durant els mesos d’hivern, quan la demanda de calefacció arriba al punt àlgid.

Bertrand Schmitt, conseller delegat de BDR Thermea Group, va assenyalar la importància crítica de descarbonitzar la calefacció, agreujada aquest hivern per les interrupcions causades per la invasió russa d’Ucraïna.

Així ho va afirmar en un comunicat: “La calefacció dels edificis i de l’aigua contribueix significativament al consum d’energia i a les emissions de CO2: la calefacció de locals representa el 63,6% i l’escalfament de l’aigua el 14,8% del consum d’energia residencial a la Unió Europea . La descarbonització dels edificis és, per tant, un imperatiu urgent, i l’hidrogen és una de les tecnologies clau per aconseguir-ho, juntament amb les xarxes de calor, les bombes de calor totalment elèctriques i les solucions híbrides que combinen bombes de calor amb calderes de gas”

Aquest projecte pilot només és una peça d’un esforç més ampli per part de Baxi i BDR Thermea.

Què és una caldera d’hidrogen

Una caldera d’hidrogen és un tipus de sistema de calefacció que utilitza hidrogen com a combustible per escalfar l’aigua i proporcionar calefacció a un edifici o llar. L’hidrogen es crema en un cremador i produeix calor, que es transfereix mitjançant un intercanviador de calor a l’aigua del sistema de calefacció. La caldera d’hidrogen és alimentada amb hidrogen pur o amb una barreja d’hidrogen i un altre gas, com ara el gas natural. Les calderes d’hidrogen són una opció sostenible i zero emissions de carboni per proporcionar calefacció a les llars i als edificis, ja que l’únic producte de la combustió de l’hidrogen és vapor d’aigua. Tot i això, encara s’estan desenvolupant i no són tan comuns com les calderes de gas natural o l’electricitat. Font: ecoinventos.com,  tbit pixabay