Bayer ven a Basf part del seu negoci de llavors i herbicides

El grup químic alemany BASF va anunciar el divendres, dia 13 d’octubre, la major adquisició dels seus 152 anys d’història, per la que pagarà 5.900 milions d’euros per fer-se amb una “part important” del negoci de llavors i herbicides no selectius de Bayer.

Amb aquesta operació, Basf accedirà al negocio de llavors per primera vegada. “Con esta inversión, estamos aprovechando la oportunidad de adquirir activos muy atractivos en cultivos y mercados clave”, assegura el conseller delegat de Basf, Kurt Bock. “Será un complemento estratégico para el exitoso negocio de protección de cultivos de Basf, así como para nuestras propias actividades en biotecnología”, agrega. Per la seva part, Bayer ha posat a la venda aquests actius per obtenir l’autorització de les autoritats anti competència per la compra de Monsanto, per la que pagarà 66.000 milions de dòlars. “Se trata de una operación en la que las dos empresas saldrán ganando”, explica Jeremy Redenius, analista de Bernstein.

En la seva opinió, la decisió de Bayer de vendre “prácticamente todo su negocio de semillas para el cultivo” aconseguirà dissipar els dubtes dels reguladors, després de que l’intent de la companyia alemanya de fer-se amb el control del seu competidor nord-americà Monsanto es convertís en objecte d’una investigació per part de la Comissió Europea.

Basf és l’únic gran operador de la indústria en mantenir-se al marge de la recent onada de megafusions que reduiran el número de companyies del sector de sis a quatre. Les fusions inclouen la de Dow Chemical amb DuPont i la de ChemChina amb Syngenta. De materialitzar-se la compra de Bayer de Monsanto, l’empresa alemanya es convertirà en el major subministrador de llavors per cultiu del món. Els analistes d’UBS afirmaren que BASF està comprant els actius a un múltiple de 15 vegades, inferior al múltiple de 19 vegades de la compra de Syngenta per part de ChemChina. Tot i així, els analistes calculen que l’operació oscil·larà entre 4.000 i 5.000 milions d’euros.

En unes declaracions davant els analistes, Bock anuncià que l’any passat, els actius adquirits van tenir uns ingressos de 1.300 milions d’euros i un ebitda de 385 milions d’euros. L’executiu reconegué l’elevat preu, però puntualitzà que el negoci ha experimentat un sòlid creixement i té una sòlida rendibilitat que sense dubte afavoriran al negoci de Basf. Saori Dubourg, conseller de l’empresa que supervisa la protecció de los cultius, assegurà que l’acord està basat en el creixement i la suma de valor a una nova línia de negoci. S’espera que l’operació faciliti la generació de liquiditat en el primer any i aconsegueixi beneficis al 2020, com a molt tard. L’operació inclou el negoci d’herbicides comercialitzats sota les marques Liberty, Basta i Finale, i el de llavors per cultius, com les de la marca InVigor. Bock parlà de la oportunitat derivada de combinar l’experiència científica de Basf amb el coneixement de Bayer. “Nos permitirá desarrollar una plataforma muy sólida. Se trata de una oportunidad de compra muy atractiva”. Basf anuncià que l’acord podría materialitzar-se al primer trimestre de 2018, encara que està pendent l’aprovació de l’adquisició de Bayer de Monsanto. “No vemos ningún tipo de impedimentos. No tenemos herbicidas no selectivos ni semillas”, declarà Hans-Ulrich Engel, director financer de Basf, que confia en que l’operació rebi l’aprovació immediata en quant es completi la compra de Monsanto.

 

font: expansión