Alternatives als plàstics de les minicàpsules dels cosmètics: la fórmula que estudia la URV

Científics d’aquesta universitat estudien com substituir el plàstic de les minicàpsules dels productes cosmètics o de neteja

La Comissió Europea ha aprovat una mesura per prohibir productes que contenen microplàstics. S’espera que la mesura serveixi per reduir en mig milió de tones la quantitat de microplàstics que acaben en bona part en rius i mars, un problema creixent per al medi ambient i la salut de les persones.

La superproducció de plàstics, té conseqüències evidents i unes altres invisibles a l’ull humà.

Molta part del que acabem menjant ha absorbit microplàstics que acaben al nostre organisme. Per tant, el que hem de fer és evitar-ho.

L’alternativa a la prohibició és la investigació, i per això, la indústria ja fa temps que busca alternatives al plàstic per encapsular els components que fan més eficaços els seus productes.

És el cas de la URV, el Departament d’Enginyeria Química de la URV està portant a càrrec una investigació amb elements biodegradables de mig mil·límetre de diàmetre que fa mesos que treballa per a la indústria sota acord de confidencialitat- per aconseguir crear microcàpsules biodegradables per a productes de cosmètica o de neteja

Actualment detergents o els productes de cosmètica contenen aquests elements per fer més eficients els seus productes, però són 100 vegades més petites que les de laboratori i generen un residu gairebé permanent.

Les càpsules són de plàstic que un cop han fet la seva funció, perduren al medi ambient durant molts anys i la idea de l’equip d’investigació és intentar substituir aquests materials per materials que siguin biodegradables. Ho han aconseguit amb un compost natural que s’extreu de les algues i, en la seva mida macro és capaç d’encapsular amb la mateixa eficàcia que el plàstic.

El repte dels científics és mantenir aquest comportament a mida real, un objectiu que la indústria espera amb candeletes. Font: ccma.cat, pexels-dan-cristian-pădureț-1377034