El Dr. Markus Steilemann, va anunciar noves inversions durant la seva visita a Espanya

Dr. Markus Steilemann, CEO d’Covestro AG, va aprofitar la seva primera visita a Espanya en la seva nova posició per presentar l’estratègia global i els reptes del Grup a nivell mundial així com quines són les perspectives i els plans de futur per a les plantes de la companyia a Barcelona i Tarragona.

En línies generals, va destacar el sòlid creixement de la companyia en un entorn cada vegada més competitiu. Covestro ha aprovat noves inversions sota l’objectiu de continuar ampliant les seves capacitats en tots els segments i, per tant, enfortir la seva posició de lideratge en certes indústries clau. En aquest sentit, el passat mes d’octubre la companyia va anunciar la major inversió en la seva història: 1.500 milions d’euros per a la construcció d’una nova planta a escala mundial amb una capacitat de 500 quilotones de MDI -producte previ per a la fabricació de poliuretano- en Baytown, Texas (Estats Units).

El MDI és un negoci clau per Covestro i s’espera que la indústria creixi al voltant d’un 5% anual a llarg termini, superant el PIB global al voltant de 2 punts percentuals. En aquesta mateixa línia, s’estan duent a terme projectes d’inversió a Tarragona, Brunsbüttel (Alemanya), Anvers (Bèlgica) i Caojing (Xina) amb la finalitat d’impulsar la capacitat d’Covestro de produir MDI i els seus precursors, i aprofitar així el creixement del mercat mundial. En el cas de Tarragona, la companyia invertirà al voltant de 200 milions d’euros per a la construcció d’una nova planta de clor, necessari per a la producció de MDI.

Pel que fa a l’estratègia global, el CEO d’Covestro també va fer especial èmfasi en el compromís de la companyia per seguir desenvolupant nous productes impulsats per la premissa de la sostenibilitat. Sota aquest context, la companyia acaba d’iniciar la comercialització d’una nova sèrie de poliuretans termoplàstics fabricats amb ajuda de matèries primeres basades en CO2. D’aquesta manera, redueix la dependència de recursos fòssils com el petroli i, al mateix temps, contribueix a estalviar energia i a reduir les emissions.

Durant la seva primera trobada amb mitjans a Espanya, Dr. Markus Steilemann, acompanyat per Klaus Schäfer, director de Tecnologia (CTO) de Covestro AG, i Andrea Firenze, director general de Covestro a Espanya, també va parlar dels plans de futur per a les plantes a Tarragona i Barcelona. Així, Dr. Steilemann va anunciar una inversió d’aproximadament 5,5 milions d’euros a Barcelona, una injecció econòmica que es destina a la incorporació de nous processos i productes dins el site així com a l’ampliació de la producció de diverses de les línies de negoci actuals.

Dr. Steilemann va declarar que: “Espanya és un mercat estratègic per al Grup, i per això hem volgut reforçar les nostres inversions aquí. Com a centre d’especialitats, la planta de Barcelona ha guanyat en flexibilitat i competitivitat. La nova inversió està destinada a seguir impulsant aquest creixement “. I va afegir que: “La construcció d’una nova planta de clor a Tarragona ens permetrà reforçar el nostre posicionament en el negoci de MDI, en el qual hem vist un augment de la demanda i per al qual ha grans perspectives de creixement”.

Barcelona reforça la seva posició com a centre d’especialitats
La nova inversió a la planta de Barcelona suposarà l’ampliació de la producció d’isocianats bloquejats alifàtics amb base dissolvent o aquosa -un catalitzador especial que s’utilitza, principalment, en el lacat d’automòbils d’alta gamma- i d’isocianats de base aquosa, usats per al revestiment en el sector tèxtil. Es preveu que la capacitat de producció d’aquests dos compostos creixi en un 50% a partir de l’últim trimestre d’aquest any.

D’altra banda, a finals d’aquest any, la companyia té previst instal·lar una avançada tecnologia de destil·lació que permetrà desenvolupar nous productes amb base aquosa des del seu centre de Barcelona. Aquesta instal·lació augmentarà en aproximadament un 20% la capacitat de la unitat de poliuretans de dispersió aquosa (PUD), una línia de negoci que es va inaugurar en 2016. D’aquesta manera, la nova tecnologia permetrà consolidar la planta de Barcelona com a centre especialitzat en PUD , un sistema molt més sostenible que contribueix a reduir les emissions de CO2.

Finalment, gràcies a aquesta inversió, al gener de 2019 el site de Barcelona comptarà amb una nova línia de producció d’isocianats especials (SCI), el que suposarà la posada en marxa d’entre tres i quatre nous tipus de productes especialitzats, alguns ells desenvolupats amb base de components naturals com l’oli d’anacard.

Covestro és pionera en el desenvolupament de tecnologies sostenibles i, sota aquesta premissa, les noves inversions estan orientades a reforçar la posició de Barcelona com a centre de producció d’especialitats químiques a través de la incorporació de nous processos basats en productes naturals o amb base aquosa. D’acord amb el programa de sostenibilitat de Covestro, s’optimitzen contínuament la tecnologia i els processos augmentant la rendibilitat de les plantes i preservant, alhora, els recursos naturals. Addicionalment, l’ús de productes naturals contribuirà a reforçar la seguretat en els processos de la fàbrica.

Tarragona iniciarà les obres per a la construcció d’una planta de clor
En el cas de Tarragona, la companyia iniciarà les obres per a la construcció de la seva pròpia planta de clor en 2019, per a la qual destinarà una inversió d’aproximadament 200 milions d’euros. Serà la primera planta del món a incorporar a escala industrial una nova tecnologia per a la producció de clor: el càtode d’oxigen despolaritzat (ODC), que consumeix aproximadament un quart menys d’energia que el mètode convencional.
La planta de Tarragona necessita clor per produir MDI, un precursor per a la fabricació d’escuma rígida, que és un excel·lent material d’aïllament i s’utilitza, per exemple, en edificis i refrigeradors per reduir el consum d’energia. En relació a la tecnlogía ODC, Klaus Schäfer va afirmar que “redueix les emissions de CO2 al voltant de 22.000 tones mètriques per any en comparació amb el mètode tradicional -l’equivalent a la quantitat produïda per aproximadament 15.000 vehicles l’any-. Al voltant d’un terç dels costos de producció de clor es gasten en energia, de manera que aquesta tecnologia suposarà una contribució econòmica important “.

Des d’octubre de 2017, Tarragona també compta amb un centre de distribució d’àcid clorhídric, un producte que s’utilitza en diverses aplicacions com el tractament de metalls, d’aigües, en química bàsica i en detergència. Aquest nou centre, per al qual la companyia va destinar una inversió de prop de 3 milions d’euros, rep l’àcid clorhídric que s’importa des d’altres plantes de Covestro a Alemanya per a la seva distribució per tren des de Tarragona.

font:aeqt

Aprovats els nous objectius d’eficiència energètica i renovables de la UE per 2030

El Parlament Europeu va aprovar elevar la quota d’ús d’energies renovables a la UE fins al 32% del total el 2030 i un objectiu indicatiu d’eficiència energètica per a aquest any del 32.5%.

La Cambra va donar suport l’acord informal assolit al juny amb el Consell sobre eficiència energètica (434 vots a favor, 104 en contra i 37 abstencions), renovables (495 vots positius, 68 negatius i 61 abstencions) i governança de la Unió energètica (475 front a 100, amb 33 abstencions), tres textos legislatius que formen part del paquet d’energies netes. Tots dos objectius seran revisats abans de 2023, però només podran actualitzar-se per endurir-se i no per rebaixar-se.

Abaratir la factura energètica i fomentar l’autoconsum
Gràcies al foment de l’eficiència, els ciutadans veuran com baixen les seves factures. La directiva sobre energies renovables reconeix el dret a l’autoconsum, així com els drets a generar, emmagatzemar i vendre l’excés d’energia elèctrica, instal·lar i operar sistemes d’emmagatzematge i rebre remuneracions per l’excedent abocament a la xarxa.

El text acordat també impedeix s’aplica càrrecs a l’autoconsum com l’anomenat “impost al sol” aplicat a Espanya, encara que aquesta prohibició només estarà vigent fins a l’any 2026, data a partir de la qual, els Estats membres de la UE podran recórrer a una de les tres alternatives que la directiva preveu per justificar la imposició d’aquestes taxes. Europa podrà reduir la seva dependència del petroli i el gas importat, millorar la qualitat de l’aire i protegir el medi ambient.

Els països estaran obligats a introduir mesures específiques per tallar la pobresa energètica.

Cap a la segona generació de biocombustibles
Els biocombustibles de segona generació poden jugar un paper clau en la reducció de la petjada de carboni del sector del transport. El text aprovat pel Parlament Europeu dicta que, almenys el 14% del combustible utilitzat per a transport haurà de procedir de fonts renovables en 2030 i els biocarburants de primera generació amb un alt risc de “canvi indirecte en l’ús de la terra” (ILUC , és a dir, quan la terra passa de l’ús no agrícola -com pastures i boscos- a la producció d’aliments, la qual cosa augmenta les emissions de CO2) no es tindran en compte per als objectius d’ús de renovables a partir d’aquest any.

Des 2019, la contribució dels biocarburants de primera generació a aquests objectius s’anirà reduint gradualment fins a quedar fora en 2030.

Nova estructura de govern per a la Unió energètica
Cada Estat membre ha de presentar plans a deu anys sobre energia i clima, detallant objectius nacionals, polítiques i mesures en aquest àmbit, abans del 31 de desembre de 2019, i cada deu anys a partir d’aquesta data.

Declaracions dels ponents
El ponent sobre renovables, José Blanco (S & D, Espanya), va assenyalar: “desincentivem la inversió en nova producció de biocombustibles elaborats a partir d’aliments i pinsos i impulsem els biocarburants més avançats. També hem aconseguit reforçar l’autoconsum i producció com un dret, i ha quedat clara la voluntat del Parlament de prohibir els gravàmens o càrrecs a l’autoconsum com a norma general “

El ponent sobre eficiència energètica, Miroslav Poche (S & D, República Txeca) va dir: “L’increment de l’eficiència energètica beneficia a tots els europeus. Reduirà les factures, i repercutirà en la competitivitat de la indústria, rebaixant els costos i estimulant la inversió”.

Propers passos
El reglament sobre governança s’aplicarà directament en tots els Estats membres, mentre que els països tindran 18 mesos per traslladar a la legislació nacional les altres dues directives.

font:caloryfrío

DOW tria Tarragona com a central del sud d’Europa

La química nord-americana, que s’escindirà de DowDuPont l’1 d’abril de 2019, trasllada a la Canonja dos centres d’I+D ubicats avui a França i Suïssa.

La química nord-americana Dow, que s’escindirà de DowDuPont com a empresa independent l’1 d’abril de 2019, ha triat les seves instal·lacions en el pol petroquímic de Tarragona com a nou centre operatiu al Sud d’Europa. Des del nou Hub South Europe, amb base a la Canonja i posat en marxa fa un parell de mesos, es dissenyaran i coordinaran tots els projectes que es duguin a terme a Espanya, Portugal, Itàlia i Turquia.

A més, al llarg dels propers 12 mesos, les instal·lacions de Dow en el Polígon Sud del pol petroquímic de Tarragona rebran el trasllat de dos centres d’I+ D ubicats avui a França i Suïssa. El primer d’ells, a Niça, està dedicat a la investigació i el desenvolupament d’adhesius acrílics, mentre que el centre emplaçat a Suïssa (a la ciutat de Ginebra) treballa amb especialitats de polímers amb base etilènica.

Així ho van explicar Jon Bilbao, director general de Dow per Espanya i Portugal, a més de director comercial del negoci de Dow Industrial Solutions per a Europa occidental; i Jaume Sariol, director del complex industrial de Dow Tarragona i nou South Europe Hub Leader (Espanya, Portugal, Itàlia i Turquia)

Tot i que el calendari que treballen per a la posada en marxa d’aquests centres d’I + D és de fins a dotze mesos, l’operació de tancament i trasllat fins a La Canonja està ja en una fase avançada, amb la contractació de 8 persones, a les que s’uniran en els pròxims mesos una dotzena més, fins conformar un equip de professionals especialitzats de més de una vintena de persones.

Per a albergar aquests centres, Dow està habilitant ja a la Canonja un magatzem de 1.200 metres quadrats que destinaran a nau d’investigació, una zona d’emmagatzematge de 1.000 metres quadrats i un nou laboratori d’uns 600 metres quadrats

Amb aquesta reestructuració de la nova Dow, dedicada íntegrament als negocis de materials, el nou South Europe Hub de la Canonja guanya pes i capacitat de decisió en l’estructura d’aquesta multinacional.

Un pes d’acord a l’avanç dels plàstics (com els que es produeixen en el complex industrial de Dow Tarragona), que si a l’antiga Dow Chemical (prèvia a la fusió amb DuPont) podien representar un 25% del negoci global de la multinacional, en la nova Dow que naixerà Elide abril seran responsables de més del 50% de la seva facturació.

Font: diari de tarragona

Modifiquen la llei per permetre xarxes elèctriques tancades amb costos reduïts per a la indústria

Sembla que una de les grans i històriques reivindicacions del sector químic de Tarragona per guanyar competitivitat davant les potències europees, ha estat finalment atesa.
El Consell de Ministres ha modificat la Llei del sector elèctric per permetre crear xarxes tancades amb costos reduïts per a la indústria electrointensiva. Comptarà amb un estatut propi que reconegui les seves particularitats. El paquet normatiu s’inscriu en el marc estratègic per a l’Espanya Industrial 2030 del govern espanyol i en les agendes sectorials que el desenvolupen. Es complementa amb altres mesures que incideixen en la competitivitat del sector comercial. La reducció del cost energètic era una de les demandes llargament reivindicada de la indústria química de Tarragona. El sector apuntava que la factura elèctrica era fins a un 25% més elevada que la dels seus principals competidors i que això els restava competitivitat davant les grans potències europees.
La modificació arriba després que la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, es comprometés a treballar per a la reducció del cost energètic en la seva visita a Tarragona el juliol passat.
Per la seva part l’AEQT considera una bona notícia l’aprovació per part del govern de l’Estat d’un Reial Decret-Llei que, per fi, incorpora les xarxes tancades al seu ordenament jurídic intern, com a part d’un paquet de mesures encaminades a millorar la competitivitat del sector industrial.
En concret, el Reial Decret-Llei, publicat aquest dissabte al BOE, modifica la Llei 24/2013, del Sector Elèctric, per tal de permetre les xarxes de distribució d’energia elèctrica tancades, una reivindicació llargament plantejada per la indústria química per la important reducció de costos en matèria energètica que implicarà.
L’AEQT rep aquesta novetat en principi com a positiva, i espera ara amb optimisme veure com es desenvolupa en el reglament, que segons estableix el mateix Reial Decret-Llei, haurà d’estar en vigor en un màxim de sis mesos. Serà llavors quan se’n podran fer les valoracions definitives. En tot cas, l’AEQT s’ha posat a disposició del Ministeri d’Indústria per tal de poder col·laborar i oferir el seu punt de vista i assessorament en el procés de redacció d’aquest reglament
Fa gairebé una dècada, des del 2009, que les xarxes de distribució tancades estan previstes en la normativa europea. L’Estat espanyol, però, no les havia transposat encara a la seva legislació interna, cosa que comporta un greuge competitiu per a les empreses químiques instal·lades a Tarragona i a la resta de l’Estat, que han de suportar uns costos energètics molt superiors als de competidors directes instal·lats en altres països de la UE on sí que s’ha transposat la normativa.
La mesura ara anunciada pel govern, quan es concreti de manera efectiva en el reglament que l’ha de desenvolupar, posarà fi a aquesta situació de desavantatge i manca de competitivitat, i permetrà que les empreses dels polígons químics espanyols, i en particular les de l’AEQT, puguin per fi competir en igualtat de condicions (convé recordar que el polígon tarragoní és el més important d’Espanya, amb un 25% de la producció química de tot l’Estat).
L’AEQT, que juntament amb les altres organitzacions empresarials del sector com ara Feique o Fedequim, fa anys que fa pedagogia sobre la necessitat d’incorporar les xarxes tancades a la legislació, sobre el greuge competitiu que ha significat no fer-ho, i sobre com tot plegat compromet la viabilitat del sector a llarg termini, es congratula de què finalment tota aquesta tasca estigui en el camí de donar el seus fruits.
Alhora, des de l’AEQT s’agraeix l’esforç a totes les persones i entitats, tant de la pròpia associació com també de les altres organitzacions sectorials, així com als grups polítics que han treballat intensament per assolir aquesta fita o que li han donat suport. Malgrat tot, s’insisteix que les valoracions definitives es podran fer quan la mesura s’hagi concretat de manera efectiva en el reglament.
font: bq; aeqt

El vicepresident del Govern de la Generalitat es reuneix amb el sector químic tarragoní a la seu de l’AEQT

El vicepresident del Govern de la Generalitat, Pere Aragonès, va visitar la seu de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), on ha mantingut una trobada amb el president de l’associació, Josep Francesc Font, i altres membres de la junta directiva, com els vicepresidents Jaume Sariol i Rodrigo Cannaval, així com els vocals Miguel Muñoz, Joan Miquel Capdevila i Rubén Folgado.

Durant la trobada, a la qual ha assistit acompanyat del delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, el vicepresident ha pogut conèixer de primera mà quina és a data d’avui la realitat del sector químic, sens dubte un dels principals motors econòmics del territori.

Els representants de l’AEQT també han intercanviat impressions amb Pere Aragonès en clau de futur, repassant oportunitats i també riscos que cal tenir en compte per tal de garantir la competitivitat del sector i la seva viabilitat a llarg termini.

font:aeqt