Aprovats els nous objectius d’eficiència energètica i renovables de la UE per 2030

El Parlament Europeu va aprovar elevar la quota d’ús d’energies renovables a la UE fins al 32% del total el 2030 i un objectiu indicatiu d’eficiència energètica per a aquest any del 32.5%.

La Cambra va donar suport l’acord informal assolit al juny amb el Consell sobre eficiència energètica (434 vots a favor, 104 en contra i 37 abstencions), renovables (495 vots positius, 68 negatius i 61 abstencions) i governança de la Unió energètica (475 front a 100, amb 33 abstencions), tres textos legislatius que formen part del paquet d’energies netes. Tots dos objectius seran revisats abans de 2023, però només podran actualitzar-se per endurir-se i no per rebaixar-se.

Abaratir la factura energètica i fomentar l’autoconsum
Gràcies al foment de l’eficiència, els ciutadans veuran com baixen les seves factures. La directiva sobre energies renovables reconeix el dret a l’autoconsum, així com els drets a generar, emmagatzemar i vendre l’excés d’energia elèctrica, instal·lar i operar sistemes d’emmagatzematge i rebre remuneracions per l’excedent abocament a la xarxa.

El text acordat també impedeix s’aplica càrrecs a l’autoconsum com l’anomenat “impost al sol” aplicat a Espanya, encara que aquesta prohibició només estarà vigent fins a l’any 2026, data a partir de la qual, els Estats membres de la UE podran recórrer a una de les tres alternatives que la directiva preveu per justificar la imposició d’aquestes taxes. Europa podrà reduir la seva dependència del petroli i el gas importat, millorar la qualitat de l’aire i protegir el medi ambient.

Els països estaran obligats a introduir mesures específiques per tallar la pobresa energètica.

Cap a la segona generació de biocombustibles
Els biocombustibles de segona generació poden jugar un paper clau en la reducció de la petjada de carboni del sector del transport. El text aprovat pel Parlament Europeu dicta que, almenys el 14% del combustible utilitzat per a transport haurà de procedir de fonts renovables en 2030 i els biocarburants de primera generació amb un alt risc de “canvi indirecte en l’ús de la terra” (ILUC , és a dir, quan la terra passa de l’ús no agrícola -com pastures i boscos- a la producció d’aliments, la qual cosa augmenta les emissions de CO2) no es tindran en compte per als objectius d’ús de renovables a partir d’aquest any.

Des 2019, la contribució dels biocarburants de primera generació a aquests objectius s’anirà reduint gradualment fins a quedar fora en 2030.

Nova estructura de govern per a la Unió energètica
Cada Estat membre ha de presentar plans a deu anys sobre energia i clima, detallant objectius nacionals, polítiques i mesures en aquest àmbit, abans del 31 de desembre de 2019, i cada deu anys a partir d’aquesta data.

Declaracions dels ponents
El ponent sobre renovables, José Blanco (S & D, Espanya), va assenyalar: “desincentivem la inversió en nova producció de biocombustibles elaborats a partir d’aliments i pinsos i impulsem els biocarburants més avançats. També hem aconseguit reforçar l’autoconsum i producció com un dret, i ha quedat clara la voluntat del Parlament de prohibir els gravàmens o càrrecs a l’autoconsum com a norma general “

El ponent sobre eficiència energètica, Miroslav Poche (S & D, República Txeca) va dir: “L’increment de l’eficiència energètica beneficia a tots els europeus. Reduirà les factures, i repercutirà en la competitivitat de la indústria, rebaixant els costos i estimulant la inversió”.

Propers passos
El reglament sobre governança s’aplicarà directament en tots els Estats membres, mentre que els països tindran 18 mesos per traslladar a la legislació nacional les altres dues directives.

font:caloryfrío