El Dr. Markus Steilemann, va anunciar noves inversions durant la seva visita a Espanya

Dr. Markus Steilemann, CEO d’Covestro AG, va aprofitar la seva primera visita a Espanya en la seva nova posició per presentar l’estratègia global i els reptes del Grup a nivell mundial així com quines són les perspectives i els plans de futur per a les plantes de la companyia a Barcelona i Tarragona.

En línies generals, va destacar el sòlid creixement de la companyia en un entorn cada vegada més competitiu. Covestro ha aprovat noves inversions sota l’objectiu de continuar ampliant les seves capacitats en tots els segments i, per tant, enfortir la seva posició de lideratge en certes indústries clau. En aquest sentit, el passat mes d’octubre la companyia va anunciar la major inversió en la seva història: 1.500 milions d’euros per a la construcció d’una nova planta a escala mundial amb una capacitat de 500 quilotones de MDI -producte previ per a la fabricació de poliuretano- en Baytown, Texas (Estats Units).

El MDI és un negoci clau per Covestro i s’espera que la indústria creixi al voltant d’un 5% anual a llarg termini, superant el PIB global al voltant de 2 punts percentuals. En aquesta mateixa línia, s’estan duent a terme projectes d’inversió a Tarragona, Brunsbüttel (Alemanya), Anvers (Bèlgica) i Caojing (Xina) amb la finalitat d’impulsar la capacitat d’Covestro de produir MDI i els seus precursors, i aprofitar així el creixement del mercat mundial. En el cas de Tarragona, la companyia invertirà al voltant de 200 milions d’euros per a la construcció d’una nova planta de clor, necessari per a la producció de MDI.

Pel que fa a l’estratègia global, el CEO d’Covestro també va fer especial èmfasi en el compromís de la companyia per seguir desenvolupant nous productes impulsats per la premissa de la sostenibilitat. Sota aquest context, la companyia acaba d’iniciar la comercialització d’una nova sèrie de poliuretans termoplàstics fabricats amb ajuda de matèries primeres basades en CO2. D’aquesta manera, redueix la dependència de recursos fòssils com el petroli i, al mateix temps, contribueix a estalviar energia i a reduir les emissions.

Durant la seva primera trobada amb mitjans a Espanya, Dr. Markus Steilemann, acompanyat per Klaus Schäfer, director de Tecnologia (CTO) de Covestro AG, i Andrea Firenze, director general de Covestro a Espanya, també va parlar dels plans de futur per a les plantes a Tarragona i Barcelona. Així, Dr. Steilemann va anunciar una inversió d’aproximadament 5,5 milions d’euros a Barcelona, una injecció econòmica que es destina a la incorporació de nous processos i productes dins el site així com a l’ampliació de la producció de diverses de les línies de negoci actuals.

Dr. Steilemann va declarar que: “Espanya és un mercat estratègic per al Grup, i per això hem volgut reforçar les nostres inversions aquí. Com a centre d’especialitats, la planta de Barcelona ha guanyat en flexibilitat i competitivitat. La nova inversió està destinada a seguir impulsant aquest creixement “. I va afegir que: “La construcció d’una nova planta de clor a Tarragona ens permetrà reforçar el nostre posicionament en el negoci de MDI, en el qual hem vist un augment de la demanda i per al qual ha grans perspectives de creixement”.

Barcelona reforça la seva posició com a centre d’especialitats
La nova inversió a la planta de Barcelona suposarà l’ampliació de la producció d’isocianats bloquejats alifàtics amb base dissolvent o aquosa -un catalitzador especial que s’utilitza, principalment, en el lacat d’automòbils d’alta gamma- i d’isocianats de base aquosa, usats per al revestiment en el sector tèxtil. Es preveu que la capacitat de producció d’aquests dos compostos creixi en un 50% a partir de l’últim trimestre d’aquest any.

D’altra banda, a finals d’aquest any, la companyia té previst instal·lar una avançada tecnologia de destil·lació que permetrà desenvolupar nous productes amb base aquosa des del seu centre de Barcelona. Aquesta instal·lació augmentarà en aproximadament un 20% la capacitat de la unitat de poliuretans de dispersió aquosa (PUD), una línia de negoci que es va inaugurar en 2016. D’aquesta manera, la nova tecnologia permetrà consolidar la planta de Barcelona com a centre especialitzat en PUD , un sistema molt més sostenible que contribueix a reduir les emissions de CO2.

Finalment, gràcies a aquesta inversió, al gener de 2019 el site de Barcelona comptarà amb una nova línia de producció d’isocianats especials (SCI), el que suposarà la posada en marxa d’entre tres i quatre nous tipus de productes especialitzats, alguns ells desenvolupats amb base de components naturals com l’oli d’anacard.

Covestro és pionera en el desenvolupament de tecnologies sostenibles i, sota aquesta premissa, les noves inversions estan orientades a reforçar la posició de Barcelona com a centre de producció d’especialitats químiques a través de la incorporació de nous processos basats en productes naturals o amb base aquosa. D’acord amb el programa de sostenibilitat de Covestro, s’optimitzen contínuament la tecnologia i els processos augmentant la rendibilitat de les plantes i preservant, alhora, els recursos naturals. Addicionalment, l’ús de productes naturals contribuirà a reforçar la seguretat en els processos de la fàbrica.

Tarragona iniciarà les obres per a la construcció d’una planta de clor
En el cas de Tarragona, la companyia iniciarà les obres per a la construcció de la seva pròpia planta de clor en 2019, per a la qual destinarà una inversió d’aproximadament 200 milions d’euros. Serà la primera planta del món a incorporar a escala industrial una nova tecnologia per a la producció de clor: el càtode d’oxigen despolaritzat (ODC), que consumeix aproximadament un quart menys d’energia que el mètode convencional.
La planta de Tarragona necessita clor per produir MDI, un precursor per a la fabricació d’escuma rígida, que és un excel·lent material d’aïllament i s’utilitza, per exemple, en edificis i refrigeradors per reduir el consum d’energia. En relació a la tecnlogía ODC, Klaus Schäfer va afirmar que “redueix les emissions de CO2 al voltant de 22.000 tones mètriques per any en comparació amb el mètode tradicional -l’equivalent a la quantitat produïda per aproximadament 15.000 vehicles l’any-. Al voltant d’un terç dels costos de producció de clor es gasten en energia, de manera que aquesta tecnologia suposarà una contribució econòmica important “.

Des d’octubre de 2017, Tarragona també compta amb un centre de distribució d’àcid clorhídric, un producte que s’utilitza en diverses aplicacions com el tractament de metalls, d’aigües, en química bàsica i en detergència. Aquest nou centre, per al qual la companyia va destinar una inversió de prop de 3 milions d’euros, rep l’àcid clorhídric que s’importa des d’altres plantes de Covestro a Alemanya per a la seva distribució per tren des de Tarragona.

font:aeqt