Microfilaments de plàstic, de la roba al mar

S’han detectat més de 500 espècies d’organismes marins amb microfilament de plàstic. I és que a cada km2 de fons del mar hi ha un jersei polar desfet. Com podem evitar-ho?

Fa molts que hem incorporat els teixits sintètics a la nostra vida, perquè permeten fer roba amb moltes prestacions i que el preu sigui més barat. Aquesta roba està feta amb uns microfilaments molt i molt prims. Amb el desgast de la roba, aquesta microfibra va a parar a l’aigua i, per tant, al mar. I com està feta de plàstic la seva durada és llarguíssima.

Quina és la magnitud d’aquest problema?

És un plàstic que no es degrada, i és una font de contaminació per medis aquàtics.

El fil de polièster s’obté mitjançant un procés de d’extrusió, pot fer kilòmetres de longitud però, en canvi, fa només unes micres de gruix.

Quan es combina el polièster amb fibres naturals s‘ha de tallar i ajuntar per torsió. El resultat és un fil més agradable al tacte, però té tendència a desfilar-se durant el rentat.

Què es pot fer?

       Rentar amb sabó líquid, millor que sabé en pols, perquè no és tan agressiu per als teixits

       Rentar amb la dosi que recomanen els fabricants, si no ho fem, el sabó ajuda a que les fibres quedin en suspensió dins de la rentadora

       Evitar altes Tª, fer-ho entre 30-40ºC

       Centrifugats o baixes revolucions

       El suavitzant disminueix la fricció entre els teixits

Si es seguissin aquestes indicacions en l’àmbit domèstic i en l’àmbit industrial es millora l’estructura del teixit, es reduiria l’alliberament de fibres de plàstic de polièster en un 25%   

Per què fibres artificials? Per què no utilitzem fibres naturals?

Doncs perquè no hi ha fibres naturals com per a vestir tota la humanitat.

Per exemple, per fer un mocador de cotó, pesa 100 grams, calen 1000 litres d’aigua, perquè el cotó és força exigent. Si volem plantar més cotó o bé produïm menys menjar o bé talem boscos. En canvi, si en aquesta peça, hi incorporem només un 30% de polièster, l’estalvi d’aigua serà molt important, del 50%. Però també hi ha raons tècniques, amb les fibres sintètiques es poden fer peces molt resistents, elàstiques, n’hi ha que resisteixen els bacteris i els fongs i per tant no fan olor, n’hi ha que són impermeables,  tenen un gran aïllament. A diferència de les fibres naturals, les sintètiques es poden fer de la mida i llargària que es vulgui.

Normalment la roba es fa en combinació de diferents gruixos i perfils.

En la Barcelona World Race permet obtenir mostres científiques de zones gairebé inexplorades. En l’edició del 2014-2015, dos dels velers participants van recollir per primera vegada dades de salinitat, Tª, i microplàstics del mar.

A l’Institut Químic de Sarrià hi ha el responsable científic de l’anàlisi de microplàstics. (Salvador Borrós). L’estudi ha consistit a comptar i analitzar tots els microplàstics. Al Mediterrani és el que hi ha amb diferència més microplàstic, respecte al plàncton, i el que n’hi ha menys és el Pacífic. El Mediterrani és un mar tancat amb molta població, molta indústria, i per tant és normal que el nombre de microplàstics sigui més alt, a més a més al Mediterrani hi ha menys plàncton.

En general es troba sempre propilè i polietilè (polímers de major producció mundial), però curiosament, al Pacífic es detecta un nombre clarament més elevat de fibres, i això indicaria, diguem, un origen menys industrial.

En funció de la seva densitat respecte a l’aigua de mar un plàstic flotarà, es mantindrà entre aigües o s’enfonsarà. El propilè dels taps d’ampolla i el polietilè de les bosses, flota. El poliestirè dels envasos i el niló de les xarxes de pesca es manté entre aigües, i el PVC del plàstic transparent, el polièster de la roba i el PET de les ampolles s’enfonsa.

El mètode indirecte.

Els científics ens diuen que hi ha 4 bilions (anglosaxons) de microfibres per cada km2 4000 milions de microfibres

Quan pesa, ho fem pels mètode indirecte, agafem una microfibra en un sistema òptic i mirarem de mesurar el seu diàmetre, que és de 15 micres, estadísticament la longitud és de 0,5 mm, amb això calculem el volum, saben que el material és polièster amb la seva densitat, calculem el seu pes

Els microplàstics es troben flotant entre aigües i acumulats al fons dels oceans, és lògic pensar que també han entrat a les cadenes tròfiques marines

Font: quèquicom

 

Daimler presenta el seu camió elèctric

Que el cotxe elèctric conquistarà les nostres carreteres és evident, però en aquestes mateixes carreteres hi haurà un altre protagonista important: el camió elèctric. En la batalla per oferir vehicles d’aquest tipus hem vist com per exemple Tesla semblava anar més avançada que altres empreses.

Això no és necessàriament cert, perquè tant Cummins com Mercedes ja han fet passos en aquest sentit, i ara és Daimler AG què ha presentat el seu E-Fuso Vision One, un camió que pot transportar 11 tones de càrrega i que té una bateria elèctrica amb una autonomia de 350 km.

Els camions hi són, la infraestructura no tant

L’empresa alemanya ha anunciat aquest nou llançament en el Tòquio Motor Show, i ha explicat que l’E-Fuso Vision One és part de l’esforç que la seva divisió Mitsubishi Fuso Truck and Bus porta a terme per convertir en elèctrics tots els camions i autobusos del fabricant a curt i mig termini.

El fabricant indicava a més que en la seva configuració més ambiciosa el camió pot albergar una bateria de fins a 300 kWh de capacitat (el Tesla Model S arriba als 90 kWh de capacitat en les seves bateries), el que precisament permet que recorri aquesta distància de 350 quilòmetres tot transportant aquesta enorme càrrega de 11 tones.

Del que no s’han donat massa detalls és de punts i temps de càrrega, però en Daimler indicaven que en “mercats madurs” com el Japó o Europa la infraestructura estarà a punt en molt pocs anys. Aquest anunci per tant sembla mirar una mica més al futur que al present, atès que precisament els llargs trajectes dels camions fan necessària una xarxa de càrrega especialment preparada per a aquests vehicles.

Els problemes de producció amb el Model 3 i l’ajuda que Tesla ha prestat a Puerto Rico després del pas de l’huracà Maria han retardat els seus plans amb el camió elèctric que precisament anava a presentar avui. Probablement al novembre tinguem els detalls d’aquest vehicle, però més interessant encara serà saber si aquesta infraestructura de superchargers està preparada també per donar cabuda a aquests grans vehicles en un futur proper.

 

Font: xataka

La primera planta que converteix el CO2 a pedra ja està en marxa

Projectes per capturar el carboni que flota lliurement a la nostra atmosfera, procedent de la crema de combustibles fòssils i principal causant del canvi climàtic que amenaça amb destrossar les economies dels països, n’hi ha molts. La major part d’ells es centren en la versió més simple: agafar l’element de l’atmosfera i injectar-lo sota terra, que es d’on procedia abans de convertir-se a gas.

El problema d’aquest tipus de projectes és que, donat que s’executen sobre jaciments d’hidrocarburs esgotats, la seva geologia no es coneix amb la suficient precisió com per poder certificar si el gas acceptarà quedar-se allí atrapat durant milers d’anys. Un estudi que fa un any es va publicar a la revista Science proposava un mètode diferent: convertir el gas a pedra, literalment.

Si es pogués disposar d’aquest d’efecte hivernacle i depositar-lo en una forma estable en -per exemple- una mina o una cantera abandonada, potser seria viable pensar en un futur en el que el planeta no solament té la capacitat per frenar les noves emissions, sinó també per revertir les ja realitzades des de que es desencadenà la revolució industrial.

Quan, la Cimera de París de 2015 acabà amb el que molts van anomenar “un acord històric”, algunes veus s’alçaren, plenes d’escepticisme.

Senyalaren entre altres coses que per controlar l’escalfament global de forma que no superi els 1,5 graus (o 2 en el pitjor dels casos) de aquí a final de segle, no seria suficient amb reduir les emissions de diòxid de carboni, un objectiu que ja és difícil. Hauria d’extreure part del CO2 ja present a l’atmosfera.

Alineada amb aquesta idea, Islàndia, una localització perfecta tant per la preocupació dels seus habitants pel ecosistema com per l’abundància de una roca volcànica ideal per la tasca: el basalt, segons informa The Economist, que acaba de posar en marxa la primera planta amb emissions negatives de CO2, és a dir, que consumirà més diòxid de carboni del que emetrà a l’atmosfera. Pertany a la startup suïssa Climeworks.

El projecte de investigació en esta línia s’anomena CarbFix

Com es converteix el gas a pedra, la clau està en el basalt

El banc de proves era una central geotèrmica que utilitza aigua calenta procedent de l’interior de l’escorça terrestre per produir electricitat, i que en el procés allibera gasos subterranis, com el CO2.

Els investigadors islandesos recol·lectaren durant el seu estudi ni més ni menys que 175 tones d’aquest gas, el mesclaren amb una substància química lleugerament radioactiva per poder rastrejar després on anirien les molècules, i finalment l’injectaren a l’escorça, a una capa de basalt a 500 metres de profunditat.

Dos anys després de les injeccions, el 95% del carboni s’havia convertit a mineral. L’èxit ha sigut tal que en l’actualitat l’elèctrica Reykjavik Energy està intentant repetir la proesa, amb unes altres 10.000 tones de CO2.

La tecnologia tindrà ara que demostrar la seva viabilitat, encara que persisteix una dificultat principal: a pesar que el balast és relativament comú al planeta, la major part està sota els oceans i les seves localitzacions a la terra no sempre són fàcils d’arribar, el que obligaria a construir gasoductes des de les zones industrials i cap als llocs amb basalt.

El funcionament de l’elèctrica Reykjavik Energy és el següent: enormes turbines absorbiran grans quantitats d’aire, retenint les molècules de diòxid de carboni per després dirigir-les sota terra, a una base de roca volcànica. Allí, el CO2 reaccionarà conjuntament amb el basalt i quedarà solidificat en forma de roca calcària.

Segons els seus càlculs, aquesta tecnologia podria extreure 50 tones de CO2 de l’aire a l’any. Es tracta encara d’un programa pilot, però el seu gran avantatge és que en convertir el gas en pedra no cal guardar-lo i vigilar-se en un dipòsit.

Els inconvenients de l’extracció de CO2

Sembla una gran idea, i ho és, però llavors, per què no s’ha generalitzat encara?

Principalment per dos motius. El primer és que l’extracció de diòxid de carboni s’ha considerat fins ara un pla B poc desitjable. L’ideal hauria estat reduir les emissions prou com per no haver necessitat recórrer a això. Promoure aquesta tecnologia i altres similars s’hauria vist com una forma de donar carta blanca a les emissions descontrolades perquè, total, després hauríem pogut reduir el problema. Per aquest costat, es considera una opció poc responsable.

El segon és una qüestió econòmica. Extreure i emmagatzemar CO2 de l’aire és massa car: en un informe de 2011 es calcula que el cost d’extreure una tona de CO2 de l’aire se situa entre 600 i 1000 dòlars. Gràcies als avenços aconseguits des de llavors, els preus ja no serien tan alts: Jan Wurzbacher, director de Climeworks, assegura que podrà reduir-los fins als 100 dòlars per tona mètrica, i altres empreses del sector prometen fins i tot reduir-lo a la meitat una vegada que la tecnologia sigui escalable.

Es tracta per tant de trobar el llindar en què la tecnologia sigui prou assequible com perquè es pugui incorporar a l’esforç global per contenir el canvi climàtic, juntament amb (i mai en substitució de) les mesures necessàries per controlar les emissions.

Vídeo de la central:

 

 

 

Font: xataka, el economista

 

Bayer ven a Basf part del seu negoci de llavors i herbicides

El grup químic alemany BASF va anunciar el divendres, dia 13 d’octubre, la major adquisició dels seus 152 anys d’història, per la que pagarà 5.900 milions d’euros per fer-se amb una “part important” del negoci de llavors i herbicides no selectius de Bayer.

Amb aquesta operació, Basf accedirà al negocio de llavors per primera vegada. “Con esta inversión, estamos aprovechando la oportunidad de adquirir activos muy atractivos en cultivos y mercados clave”, assegura el conseller delegat de Basf, Kurt Bock. “Será un complemento estratégico para el exitoso negocio de protección de cultivos de Basf, así como para nuestras propias actividades en biotecnología”, agrega. Per la seva part, Bayer ha posat a la venda aquests actius per obtenir l’autorització de les autoritats anti competència per la compra de Monsanto, per la que pagarà 66.000 milions de dòlars. “Se trata de una operación en la que las dos empresas saldrán ganando”, explica Jeremy Redenius, analista de Bernstein.

En la seva opinió, la decisió de Bayer de vendre “prácticamente todo su negocio de semillas para el cultivo” aconseguirà dissipar els dubtes dels reguladors, després de que l’intent de la companyia alemanya de fer-se amb el control del seu competidor nord-americà Monsanto es convertís en objecte d’una investigació per part de la Comissió Europea.

Basf és l’únic gran operador de la indústria en mantenir-se al marge de la recent onada de megafusions que reduiran el número de companyies del sector de sis a quatre. Les fusions inclouen la de Dow Chemical amb DuPont i la de ChemChina amb Syngenta. De materialitzar-se la compra de Bayer de Monsanto, l’empresa alemanya es convertirà en el major subministrador de llavors per cultiu del món. Els analistes d’UBS afirmaren que BASF està comprant els actius a un múltiple de 15 vegades, inferior al múltiple de 19 vegades de la compra de Syngenta per part de ChemChina. Tot i així, els analistes calculen que l’operació oscil·larà entre 4.000 i 5.000 milions d’euros.

En unes declaracions davant els analistes, Bock anuncià que l’any passat, els actius adquirits van tenir uns ingressos de 1.300 milions d’euros i un ebitda de 385 milions d’euros. L’executiu reconegué l’elevat preu, però puntualitzà que el negoci ha experimentat un sòlid creixement i té una sòlida rendibilitat que sense dubte afavoriran al negoci de Basf. Saori Dubourg, conseller de l’empresa que supervisa la protecció de los cultius, assegurà que l’acord està basat en el creixement i la suma de valor a una nova línia de negoci. S’espera que l’operació faciliti la generació de liquiditat en el primer any i aconsegueixi beneficis al 2020, com a molt tard. L’operació inclou el negoci d’herbicides comercialitzats sota les marques Liberty, Basta i Finale, i el de llavors per cultius, com les de la marca InVigor. Bock parlà de la oportunitat derivada de combinar l’experiència científica de Basf amb el coneixement de Bayer. “Nos permitirá desarrollar una plataforma muy sólida. Se trata de una oportunidad de compra muy atractiva”. Basf anuncià que l’acord podría materialitzar-se al primer trimestre de 2018, encara que està pendent l’aprovació de l’adquisició de Bayer de Monsanto. “No vemos ningún tipo de impedimentos. No tenemos herbicidas no selectivos ni semillas”, declarà Hans-Ulrich Engel, director financer de Basf, que confia en que l’operació rebi l’aprovació immediata en quant es completi la compra de Monsanto.

 

font: expansión

Covestro inaugura el seu nou hub logístic a Tarragona

A principis d’any el fabricant de materials Covestro anunciava la incorporació d’un centre logístic de distribució d’àcid clorhídric a la seva site de Tarragona, que avui ha iniciat les seves activitats amb l’arribada del primer tren transportant producte des d’Alemanya a les instal·lacions locals. El nou centre, pel que s’ha destinat una inversió de prop de 3 milions d’euros, servirà en un primer moment per satisfer la demanda d’àcid clorhídric a Espanya, encara que no es descarta en que en futur pugui servir per la distribució d’altres mercaderies.

Andrea Firenze, Director General de Covestro a España, afirma que: “La puesta en marcha de este nuevo hub refuerza nuestro compromiso con el mercado español. A través de esta nueva vía logística, eficiente y sostenible, Covestro refuerza su ya hoy en día excelente posición europea generando nuevo valor añadido para sus clientes”.

El hub representa també una aposta de la companyia pel Corredor del Mediterrani. En aquest sentit, cal destacar la visita realitzada per Juan Barios, Coordinador del Corredor Mediterráneo, a les instal·lacions de Covestro i, en concret al centre logístic. Durant la trobada, Andrea Firenze destacà la importància de les millores anunciades recentment. Aquestes mesures ajudaran a millorar la competitivitat de les empreses de la zona: “La no existencia de un tercer carril supone un incremento de costes de inversión y logísticos, entre otros. La extensión del Corredor Mediterráneo es, por tanto, un factor vital para el desarrollo empresarial del polígono industrial de Tarragona, además de favorecer la igualdad en materia de competitividad internacional”.

Actualment, Covestro manté una posició de lideratge en el mercat d’àcid clorhídric. Amb la incorporació del nou centre, la companyia espera consolidar el seu posicionament i satisfer la demanda del producte, una solució que s’utilitza en diverses aplicacions com el tractament de metalls, d’aigües, en química bàsica i en detergència.

El hub logístic importarà el producte d’altres plantes de Covestro a Alemanya fins a Tarragona, des d’on es portarà a cap la seva distribució. D’acord amb la seva política de sostenibilitat, Covestro ha optat per portar a cap el transport d’àcid clorhídric al nou centre per tren, reduint així les emissions de CO2. La freqüència dels trens s’adaptarà a les necessitats del mercat.

En línia amb la seva política corporativa, Covestro aposta per la innovació i la sostenibilitat, aplicant-les tant en els seus productes com en els seus processos productius. “El futuro de nuestras instalaciones pasa por la optimización continua de los procesos de producción y la energía, así como por la incorporación de las mejores prácticas en materia de seguridad y protección del medio ambiente”, senyala Andrea Firenze.

Covestro compta amb dos centres a España que actualment que tenen a unes 330 persones. El site de Covestro a Barcelona (Zona Franca) es dedica a la fabricació de resines i la producció de revestiments, tractaments tèxtils i de teixits, dispersions acríliques i poliuretans. A Tarragona Covestro compta amb un centre de MDI, una casa de sistemes de poliuretà i instal·lacions de infraestructures que també estan disponibles per altres empreses del parc químic. El MDI és un producte previ a la fabricació de espumes rígides, que s’utilitza com aïllament en refrigeradores, així com en edificis

 

 

Font: aeqt