Carburos Metálicos vol liderar des de Tarragona la seva expansió

Carburos Metálicos, l’empresa líder en el sector de gasos industrials a l’Estat, que commemora aquest any els seus 60 de presència al Camp de Tarragona, vol liderar des de Tarragona el futur desembarcament de la companyia al nord d’Àfrica, que començaria al Marroc en el termini de dos a tres anys, per continuar a Algèria . Així ho ha anunciat Miquel Lope, director de Desenvolupament de Negoci i Operacions de la companyia durant una trobada amb la premsa. “Els nostres productes ja es venen en aquests països, però el que farem és implantar-nos-hi i liderar el projecte des de Tarragona, atès que tenim aquí especialistes amb gran experiència que poden escometre un projecte d’aquestes característiques”, argumenta Lope.

L’empresa, filial del grup nord-americà Air Products, també confia a sumar inversions en les seves plantes de Tarragona (El Morell, la Pobla, la Canonja i Vila-seca) gràcies a les futures inversions anunciades per Covestro (nova planta de clor i la de MDI) i Suez (tractament de residus) en els polígons petroquímics locals. Precisament, Carburos Metálicos lliga el seu creixement al potencial dels seus clients ja instal·lats al Camp de Tarragona. Aquest tipus d’empreses, “necessiten gasos industrials”, apunta Lope, que quantifica en “centenars de milions d’euros” les inversions previstes al Camp de Tarragona per la indústria.

El directiu ha assenyalat, que malgrat aquests bons auguris, la indústria viu molt pendent i de forma negativa l’increment del cost de l’energia, d’altra banda una dels grans cavalls de batalla contra el qual lluita la indústria química local, i en general l’espanyola, per ser competitius respecte a altres emplaçaments europeus. “La nostra compte de resultats ha experimentat un tomb, a causa dels costos energètics a l’alça”, argumenta Lope, que apunta que “nosaltres som grans consumidors d’energia i caldria una regulació molt més transparent en relació al seu cost; això dificulta que les indústries puguin planificar inversions a llarg termini”.

El risc de deslocalització de la indústria química per aquest fet és evident i més intens que abans: “Ara hi ha molta més sensibilitat que fa un any”, recorda Lope. Grans indústries com Dupont i empreses químiques de Tarragona corren el risc de marxar i amb això afectar Carburos. L’Administració no respon a les queixes constants del sector: “Hi ha una resistència a modernitzar el sector energètic a Espanya”, conclou.

Lope també va destacar la urgència de comptar amb la infraestructura ferroviària adequada, que és un altre dels llasts que les empreses han de suportar.

A la planta del Morell, en la qual va tenir lloc la trobada amb la premsa, treballen més d’una cinquantena de persones. És l’única que disposa d’una sala de control des d’on es supervisen altres plantes automatitzades. Es produeix oxigen, nitrogen i argó en estat líquid i gasós. Des de les bombolles de la cervesa a les bombones d’oxigen dels hospitals, productes de soldadura, nitrogen per als pneumàtics dels cotxes o articles d’alimentació envasats sense oxigen, les aplicacions són infinites, incloent el sector aeroespacial; així, treballen també per la NASA i l’Agència Europea de l’Espai.

A la fàbrica hi ha grans tancs -de 2.000 tones- amb producte en estat líquid. Just al costat, a la Pobla de Mafumet es troba el centre de producció d’hidrogen que, amb una extensió de 10.000 metres quadrats, és l’únic d’aquestes característiques a Catalunya i dels més importants de la península ibèrica. Les altres dues plantes estan a la Canonja -diòxid de carboni- ia Vila-seca -envasado d’hidrogen. La producció de l’empresa és d’unes 2.500 tones diàries de gasos industrials.

Carburos Metálicos disposa d’un total de 28centros fabrils a tot l’Estat, incloent laboratoris i I + D. Carburos Metálicos compta amb un equip de més de 600 professionals a Espanya, una capacitat diària de producció de més de 1.200 tones de gas liquat (mtpd), 12 plantes de producció, 14 plantes d’envasat, 2 laboratoris de gasos d’alta puresa i un centre de R + d ubicat a Bellaterra (Barcelona) que donen servei a més de 100.000 clients. Des de 1995, la companyia pertany al grup nord-americà Air Products

El grup va registrar unes vendes de 8.200 milions de dòlars en 2017 per les seves operacions en més de 50 països i compta actualment amb una capitalització de mercat al voltant dels 35.000 milions de dòlars.