Covestro construirà a Espanya la primera planta amb una nova tecnologia d’alta eficiència per a la producció de clor

El fabricant de materials Covestro planeja construir la seva pròpia planta de producció de clor a Tarragona i, per això, utilitzarà un procés particularment sostenible: tecnologia de càtode despolaritzat amb oxigen (ODC), que consumeix al voltant d’un quart menys d’energia que el mètode convencional . En el seu centre a Espanya, la companyia està construint la primera planta a escala industrial basada únicament en aquesta tecnologia punta.

Covestro té previst invertir al voltant de 200 milions d’euros a Tarragona per augmentar la competitivitat del site i la nova planta de producció de clor és un element clau per a això. En línies generals, al voltant d’un terç dels costos de producció de clor es gasten en energia, de manera que la tecnologia seleccionada suposa una contribució econòmica important. “Els aspectes relacionats amb la sostenibilitat i eficiència energètica van exercir un paper vital en l’elecció del procés”, destaca el director de Tecnologia de Covestro, Dr. Klaus Schäfer. “Aquesta és una història d’èxit especialment important per a nosaltres ja que vam iniciar el desenvolupament d’aquesta tecnologia en la nostra companyia fa dues dècades”, afegeix.

Aquest innovador procés redueix el consum d’energia en un 25%

El clor és necessari per produir aproximadament dos terços de tots els polímers. No obstant això, no ocorre naturalment en la seva forma pura, i només es troba en compostos químics com a la sal de roca, de la qual es pot obtenir clor mitjançant l’electròlisi, un procés que fa servir una quantitat significativa d’energia. Sota aquest context, Covestro i Thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers han desenvolupat una tecnologia innovadora que consumeix al voltant d’un 25% menys d’energia que l’electròlisi convencional mitjançant l’ús d’un càtode despolaritzat amb oxigen.

La tecnologia ODC està basada en el procés de membrana convencional en el qual el clor, la sosa càustica i l’hidrogen es produeixen generalment a partir de sal de roca i aigua. La diferència crucial rau en el fet que l’elèctrode generador d’hidrogen que s’utilitza normalment es reemplaça per un càtode despolaritzat amb oxigen. Només es produeix clor i sosa càustica i, com a resultat, tan sols es necessita un voltatge d’al voltant de dos en lloc de tres volts. Un volt menys que resulta vital.

“El canvi en aquest procés sembla senzill, però és un desenvolupament innovador en la fabricació de clor”, diu Hanno Brümmer, Director de la Unitat de Producció de Poliuretans, que inclou les activitats globals de clor. “La invenció i el treball de desenvolupament inicials van començar en el nostre laboratori el 1992. Després ho vam desenvolupar més àmpliament juntament amb Thyssenkrupp i vam poder posar en marxa la primera planta de demostració a escala industrial a Krefeld-Uerdingen (Alemanya) el 2011”.

El clor: un important precursor de l’escuma rígida MDI

Es preveu que la construcció de la nova planta a Tarragona comenci a la primera meitat de 2019. Principalment, el clor es necessita a Tarragona per fabricar MDI, un precursor per a la fabricació d’escuma rígida, que és un excel·lent material d’aïllament i s’utilitza , per exemple, en edificis i refrigeradors per reduir el consum d’energia. La tecnologia ODC redueix les emissions de CO2 al voltant de 22.000 tones mètriques per any en comparació amb el mètode tradicional – l’equivalent a la quantitat produïda per aproximadament 15.000 vehicles a l’any.

font:aeqt