Alemanya inverteix en solar, eòlica i biomassa

Alemanya està dient adéu a l’energia nuclear, combustibles fòssils i carbó per una opció més sostenible en llarg i mitjà termini.

L’energia pot marcar la diferència entre un país que avança i un país presoner del passat. Alemanya aquesta impulsant una revolució renovable i l’energia eòlica i solar són els puntals d’aquestes transformacions. El 2009 el país tenia 3mil 800 megawatts de capacitat instal·lada i en 2015 va aconseguir una capacitat instal·lada de més de 43GW la capacitat més alta d’Europa i una de les més altes del món. El 2012 durant dos dies consecutius les plantes d’energia solar fotovoltaiques instal·lades a Alemanya van produir 22 000 MWh a l’hora del migdia, equivalents a la potència de generació de vint centrals nuclears.

D’acord a dades d’un informe de la publicació Energia Neta XXI destaca que la revolució renovable d’Alemanya anomenada Energiewende està en apogéo i pel que sembla està donant un tret de gràcia al carbó, petroli i nuclear per canviar-les per energia eòlica, solar, biomassa i altres renovables. El setembre passat l’Associació Alemanya d’Aigua i Energia va reportar que l’energia neta, principalment eòlica i solar, ja duplica la generació amb energia nuclear.

A més l’energia solar ja és més barata que els combustibles fòssils. Aquest país està atorgant incentius i subsidis per a la instal·lació de panells solars en els sistemes de calefacció. El 2010 les energies renovables van generar més de 370 mil llocs de treball a Alemanya demostrant la importància d’aquest sector, més enllà de la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Alemanya és el país que més compromès ha estat amb aquest canvi mitjançant el seu famós “Energiewende”, o pla de reconversió energètica aprovat fa quatre anys, té com a objectiu reemplaçar l’energia nuclear i d’origen fòssil (és a dir, el gas natural, el carbó i el petroli, carbó) per energies renovables (com l’eòlica, la solar i la biomassa) buscant la protecció del medi ambient, costos assequibles per a la població alemanya i la seguretat energètica del país.

També trencant rècords i lideratge mundial
És en aquest context que durant els últims anys Alemanya ha arribat a un nou rècord mundial en produir els seus centrals d’energia solar fotovoltaica 22 gigawatts d’electricitat per hora, l’equivalent a la producció de 20 centrals nuclears. Energia Neta XXI destaca que actualment la capacitat instal·lada d’Alemanya per generar aquesta energia fotovoltaica és similar a la del total de la resta del món i proveeix prop del 20% de l’energia que consumeix aquesta nació.

Alemanya començarà a utilitzar només automòbils elèctrics no contaminants

La meta fonamental en els propers cinc anys és reduir 10 milions de les 165 milions de tones que s’emeten anualment. S’espera que el nombre d’automòbils verds s’incrementi fins arribar al milió de vehicles elèctrics.
Alemanya aquesta subsidiant els automòbils verds elèctrics. El ministre de Finances va anunciar un finançament de mil milions d’euros per canviar a tot un país i ajudar a salvar el planeta. Un reporti d’Energia Neta XXI destaca que el 2030 estarà prohibida la venda de vehicles que no siguin elèctrics o híbrids.

Però els canvis han començat des de ja. S’ha anunciat que cada persona que compri un acte elèctric el cost no superi els 60mil euros, rebrà un descompte de 4 mil euros i si el carro és híbrid serà creditor d’un finançament de 3 mil.

La mesura semblés una mica trasbalsada però té sentit segons un informe d’Energia Neta XXI aquest país europeu promou fortament la generació d’energia eòlica, solar, biomassa i ja ha tancat amb tres cadenats la meitat de les seves plantes nuclears.

Les dades sonen afalagadors, però encara queda per veure si el món decideix apostar per un lloc millor per a tots i no una societat industrialitzada excloent que consumeix els seus recursos i devasta la seva pròpia casa, el planeta en què vivim.