“Txernòbil sobre gel”, ecologistes contra la primera central nuclear flotant del món

Rússia inaugura l'”Akademik Lomonosov”, que navegarà per l’Àrtic per donar energia als camps de petroli de Sibèria

L'”Akademik Lomonosov” va ser inaugurat dissabte amb gran pompa al port de Múrmansk, a l’Àrtic rus. Es tracta d’un equipament atòmic mòbil destinat a navegar per l’oceà gelat i donar energia als camps de petroli de Sibèria.

Els ecologistes, en canvi, consideren que aquesta primera central nuclear flotant del món gestionada pel gegant nuclear rus Rosatom és una irresponsabilitat i representa un greu perill contra l’entorn. Asseguren que aquesta tecnologia podria provocar la pròxima catàstrofe nuclear, un “Txernòbil sobre gel”. 

Els detractors ho consideren molt més perillós que una central convencional, especialment en un oceà difícil com és l’Àrtic. Disposa de dos reactors capaços de donar electricitat a 200.000 persones.

Protestes ecologistes

La planta d’energia nuclear flotant, inicialment, havia de ser carregada amb combustible nuclear al centre de Sant Petersburg. A causa de la pressió dels estats bàltics i una petició organitzada per Greenpeace Rússia, Rosatom, el gegant nuclear controlat per l’Estat, que posseeix i fa funcionar la central nuclear flotant, va decidir el 21 de juliol del 2017 moure la càrrega i les proves a Múrmansk.

L’expert nuclear de Greenpeace, Jan Haverkamp, considera irresponsable l’existència d’aquest reactor flotant:

“Fer proves d’un reactor nuclear en una zona densament poblada com el centre de Sant Petersburg és, com a mínim, irresponsable. No obstant, moure les proves d’aquest “Titanic nuclear” fora de l’ull públic no ho fa menys irresponsable. Els reactors nuclears que flueixen a l’oceà Àrtic representaran una amenaça sorprenentment òbvia per a un entorn fràgil que ja està sota una gran pressió del canvi climàtic.”

Denuncien que un cop ha arribat a Múrmansk, una ciutat de 300.000 habitants, l'”Akademik Lomonosov” serà alimentat i provat i, el 2019, es remolcarà 5.000 km a través de la Ruta del Mar del Nord i s’utilitzarà a prop de Pevek, a la regió de Xukotka.

Greenpeace explica també que, segons els mitjans de comunicació russos, Rosatom està planificant una línia de producció que serà capaç de produir massivament reactors nuclears flotants. Amb el suport del seu propietari, l’Estat rus, l’empresa ja ha estat conversant amb possibles compradors a Àfrica, Amèrica Llatina i el sud-est asiàticEn un comunicat, l’entitat ecologista explica que hi ha indicis que 15 països, inclosos la Xina, Algèria, Indonèsia, Malàisia i l’Argentina, han mostrat interès en la contractació de plantes nuclears flotants. Entre altres funcions, la planta nuclear flotant té com a finalitat subministrar energia per a l’exploració de petroli i gas.