Vilaplana, el poble amb calefacció central

A Vilaplana, un petit nucli de del municipi de la baronia de Rialb, han instal·lat una caldera de biomassa proporciona calefacció i aigua calenta a totes les cases de la població.

La fusta prové de la tala selectiva d’arbres per netejar el bosc

Antonio Reig, alcalde de Vilaplana comenta “es gestionarà amb els veïns amb una empresa especialitzada. Cada any li deixarem tallar unes hectàrees de bosc i la producció forestal que surti d’aquestes hectàrees ens la retornarà amb biomassa. Tindrem l’aigua calenta i la calefacció gratuïtes”

El benefici mediambiental és doble, perquè la caldera pràcticament no emet partícules i produeix un residu mínim.

L’Ajuntament ha pagat la canalització de l’aigua calenta fins a les cases i els veïns es faran càrrec del manteniment del sistema.

Estan satisfets del canvi. Deixar de fer servir les seves calderes de gasoil o pellet els ha proporcionat comoditat. L’aigua també va bé a una bona temperatura.

La tala selectiva i la neteja de sotabosc, a més, contribueixen a mitigar el canvi climàtic, ja que en tallar incrementes la taxa de fixació de carboni dels arbres que queden, perquè creixen més perquè tenen menys competència. Com que fem prevenció d’incendis, deixem d’emetre carboni en cas que hi hagués incendi, explica Teresa Cervera del Centre de Propietat Forestal de Catalunya. Per tant, sobretot, el que busca el projecte. Font: ccma.cat