Un nou teixit que es refreda sol, útil per a bombers i esportistes

L’empresa catalana ECima, en col·laboració amb una d’alemanya, ha desenvolupat un dispositiu termoelèctric flexible que es pot integrar a qualsevol material tèxtil

El material permet la mobilitat, gràcies a una bateria

Més enllà de la calor de l’estiu, pensem per exemple en un bomber apagant un foc. El teixit tècnic que està desenvolupant l’empresa ECima podria facilitar-li molt la feina perquè té la capacitat de refrigerar-se de forma autònoma.

Té el gran avantatge de ser flexible. Qualsevol material tèxtil pot integrar aquesta tecnologia, que funciona amb una bateria i sensors de temperatura, sense necessitat de connectar-se al corrent elèctric, i per tant facilita la mobilitat.

 Hospitals

Aquesta tecnologia, basada en un dispositiu termoelèctric, també es pot aplicar en el món de l’esport en l’àmbit industrial o hospitalari, per a la roba de llit o en apòsits quirúrgics.

És útil per als pacients hospitalitzats perquè és capaç de distribuir el fred i dissipar la calor. El teixit es pot refrigerar automàticament a la temperatura que es vulgui, com ha dit a Catalunya Ràdio Jordi Mota, responsable de desenvolupament d’ECima:

“Tens tota l’estructura tèxtil flexible i de la dimensió que la necessitis. Es pot refrigerar tot el tèxtil a la temperatura que es decideixi. El podem fer de la mida que calgui i aplicar-ho a tota la superfície que calgui.”

 Cel·les Peltier

El projecte es basa en el disseny i desenvolupament de teixits funcionals que, a través d’una sèrie de recobriments, es converteixen en un sistema de refrigeració activa.

El dispositiu termoelèctric aplica la tecnologia de les anomenades “cel·les Peltier”. S’utilitzen per desenvolupar bombes de calor elèctriques (refrigeradors de begudes USB, minirefrigeradors, refrigeració de làsers d’alt rendiment).

Si l’efecte s’inverteix, un gradient de temperatura en la direcció normal crea un element Peltier que es pot utilitzar com a generador (efecte Seebeck).

Ara es tracta de superar els inconvenients dels generadors rígids convencionals i fer-ho flexible.

Col·laboració alemanya

ECima, de Sabadell, està desenvolupant el projecte en col·laboració amb l’empresa Intelligent Textile Products (ITP) i el centre de recerca Leibniz Institute of Photonic Technology (IPHT), tots dos alemanys, així com el centre tecnològic català Leitat.

El projecte ha rebut un ajut de 73.000 euros d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement i podria estar disponible d’aquí pocs mesos. Font:ccma.cat