Un consorci danès desenvolupa un sistema d’emmagatzematge d’energia renovable amb pedres de basalt

Un consorci danès format per la Universitat d’Aarhus, la companyia renovable Stiesdal i el proveïdor d’energia Andel Holding estan desenvolupant un sistema d’emmagatzematge de 10 MWh que pot emmagatzemar energia renovable en forma de calor en grans tancs que contenen pedres de basalt triturades de la mida d’un pèsol.

El sistema, anomenat GridScale, podria convertir-se en una alternativa econòmica i eficient per emmagatzemar energia solar i eòlica en bateries de liti. Si bé les bateries de liti només són rendibles per al subministrament d’energia durant períodes curts de fins a quatre hores, un sistema d’emmagatzematge d’electricitat GridScale donarà suport de manera rendible el subministrament d’electricitat durant períodes més llargs, fins a aproximadament una setmana. La tecnologia GridScale consisteix a escalfar i refredar el basalt triturat en petites pedres de la mida d’un pèsol en un o més conjunts de tancs d’acer aïllats. La instal·lació d’emmagatzematge es carrega a través d’un sistema de compressors i turbines, que bomba energia tèrmica des d’un o més tancs d’emmagatzematge plens de pedres fredes a un nombre similar de tancs d’emmagatzematge plens de pedres calentes, quan hi ha un excedent d’energia eòlica o solar.

Quan s’activa aquest procés, les pedres fredes veuen la seva temperatura baixar encara més i les pedres calentes, per contra, es tornen molt més calents i aconsegueixen temperatures properes als 600 graus centígrads. “La calor es pot emmagatzemar en les pedres durant molts dies i es pot variar el nombre de conjunts de tancs plens de pedra, depenent de el temps d’emmagatzematge requerit”, assenyalen els investigadors.

Quan hi ha demanda d’electricitat novament, el procés s’inverteix, de manera que les pedres en els tancs calents es refreden mentre s’escalfen en els tancs freds. El sistema es basa en un material d’emmagatzematge econòmic i en una tecnologia madura i ben coneguda de càrrega i descàrrega.

«El basalt és un material econòmic i sostenible que pot emmagatzemar grans quantitats d’energia en espais petits i que pot suportar innombrables càrregues i descàrregues de la instal·lació d’emmagatzematge. Ara estem desenvolupant un prototip de tecnologia d’emmagatzematge per demostrar el camí a seguir per resoldre el problema de l’emmagatzematge d’energia renovable que és un dels majors reptes per al desenvolupament de l’energia sostenible a tot el món “, diu Ole Alm, director de desenvolupament del grup energètic Andel, que també forma part de el projecte.

Quan es construeixi, el sistema es connectarà a una planta d’energia eòlica i es convertirà en la instal·lació d’emmagatzematge més gran de Dinamarca. “Definitivament serà a la part est de Dinamarca, al sud o oest de Zelanda o a Lolland-Falster, on la producció de noves grans unitats fotovoltaiques en particular està creixent més ràpid del que el consum pot mantenir”, va explicar el consorci.

El projecte GridScale tindrà una durada de tres anys amb un pressupost total de 4,7 milions d’euros, finançat en part (2,8 milions d’euros) pel Programa de Demostració i Desenvolupament de Tecnologia Energètica (EUDP). A més de les empreses Stiesdal i Andel, el grup associat comprèn la Universitat d’Aarhus (AU), la Universitat Tècnica de Dinamarca (DTU), Welcon, Burmeister Wain Scandinavian Contractor (BWSC), Energi Danmark i Energy Clúster Denmark. Font:elperiodicodelaenergia