Ulldecona tindrà un parc solar amb beneficis per al territori

Tindrà 9 MW de potència i conectarà amb els regants i la comunitat energètica de Valentins

Abans de finals d’any es muntarà un parc solar de 9 megawatts de potència en una fina de 16 hectàrees on s’havia conreat horta i després cereal.

Serà una instal·lació que aprofitarà el valor agrari de les terres i en potenciarà l’ús. Salvador Salat, director general de Sunovatt, explica que han posat les plaques juntes per poder tenir uns corredors de 6,5 metres, que són suficients per passar amb la maquinària agrícola.

Es manté també la casa de la finca i la bassa. L’empresa que gestiona el parc és propietària de la finca i forma part de la comunitat de regants del Pou Valentins, que utilitzarà l’energia generada per les plaques per alimentar els pous de bombeig d’aigua. Serà energia de proximitat, a preus estables i econòmics. Víctor Reverté, president de la Comunitat de Regants Pou Valentins, manifesta que pot ser positiu i no dependre de grans empreses. Hi haurà alguns canvis en el funcionament de la comunitat, com haver de bombar l’aigua del pou durant el dia i no de nit, però és qüestió d’organitzar-ho i d’intentar-nos-hi adaptar per fer-ho funcionar de manera més eficient.

Salvador Salat, indica que es tracta d’anar a un lloc, veure què hi ha, sobretot parlar amb la gent, què necessiten i què els hi pots aportar i intentar donar una petja positiva perquè aquests tipus de projectes siguin un bon veí. Hem de ser conscients que les plaques solars i els molins acabaran sent part del paisatge i que s’han de naturalitzar. És impossible arribar al 2050 descarbonitzats sense aquest tipus d’energia. Font: ccma.cat, pexels-mark-stebnicki-15751124