Tarragona tindrà la planta d’hidrogen més gran d’Espanya

La fàbrica s’alçarà entre Constantí i la Pobla i subministrarà energia verda a tot el polígon petroquímic. Estarà en funcionament el 2025. La seva construcció generarà 2.000 llocs de treball.

El consorci liderat per Repsol i format per Enagás, Iqoxe i Messer va presentar aquest dilluns 26 de setembre a la seu de la Cambra de Comerç de Tarragona els avenços del projecte de producció d’hidrogen renovable en el Pol Petroquímic de Tarragona, emmarcat en la Vall de l’Hidrogen de Catalunya. Les quatre entitats col·laboren en el disseny i construcció del major electrolitzador d’Espanya, amb capacitat per a 150 MW en la primera fase i amb una posada en marxa prevista per al 2025.

A l’acte de presentació van assistir el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent; el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté; el rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Josep Pallarès; el director general de Transformació Industrial i Economia Circular de Repsol, Juan Abascal; el conseller delegat de Enagás Renovable, Antón Martínez; el director general de Messer, Rubén Folgado; el director general de CL Grup Industrial (IQOXE), Miguel Ángel Leal; el president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Ignasi Cañagueral

La seva construcció generarà uns 2.000 llocs de treball directes i indirectes i permetrà generar aproximadament el 50% de l’hidrogen que consumeixen els polígons tarragonins. Però això serà només en una primera etapa, amb aquest electrolitzador de 150 MW. El consorci preveu una inversió de 230 milions d’euros en el projecte, a la qual podrien sumar-se 80 milions addicionals per a instal·lacions d’emmagatzematge elèctric. Actualment, el projecte ha superat l’etapa d’enginyeria conceptual i començarà la fase d’enginyeria de detall. En una segona, que començaria a partir del 2027, la capacitat de producció d’hidrogen renovable s’incrementaria fins a 1 GW. La inversió, segons els valors actuals, rondaria els 1.000 milions, però és previsible que l’avenç de la tecnologia vagi reduint costos, fins i tot en un 50%.

L’electrolizador utilitzarà preferentment energia renovable de proximitat i disposarà de les millors tecnologies per a minimitzar el consum d’aigua per a produir hidrogen i oxigen renovables.

D’una banda, l’hidrogen renovable s’emprarà com a matèria primera en la indústria local com a combustible industrial, tindrà usos en mobilitat i s’injectarà en la xarxa de transport de gas natural. A més, es construirà un col·lector d’hidrogen que transportarà aquest gas entre el electrolizador, situat en el polígon nord del Pol Petroquímic, i la zona sud per a connectar als diferents consumidors a través d’una xarxa oberta.

L’oxigen renovable també tindrà usos en la indústria circumdant i es distribuirà gràcies al gasoducte que ja existeix en el Polígon Petroquímic, propietat de Messer. Per a IQOXE suposarà aconseguir el seu objectiu de reduir les seves emissions de CO₂, així com aprofitar aquest oxigen per a la producció d’òxid d’etilè.

Els impulsors van definir com una «fita tecnològica». Juan Abascal, director de Transformació Industrial i Economia Circular de Repsol, va voler llançar un missatge optimista, malgrat «els moments convulsos que vivim, amb la seguretat energètica en joc» en «uns anys complicats de gran incertesa».

Aquest projecte es troba alineat amb els objectius marcats tant per la Unió Europea com pel Govern d’Espanya i contribueix significativament a aconseguir l’objectiu nacional, fixat en la instal·lació de 4 GW per a la generació d’hidrogen renovable en 2030. Igualment, la producció d’aquest hidrogen renovable suposarà una disminució en el consum de gas natural que utilitza la indústria, la qual cosa contribueix així mateix a la consecució de l’objectiu marcat per la Comissió Europea dins de l’estratègia RePower EU per a disminuir la dependència exterior de combustibles fòssils.

L’electrolitzador pretén comptar amb els fons Next Generation i està a l’espera de les convocatòries oportunes per optar-hi, emprant com una de les bases la potent capacitat inversora de tots els socis. Juan Abascal va recalcar que el projecte possibilitarà reduir les emissions en 155.000 tones a l’any de diòxid de carboni. Va subratllar la seva importància per «contribuir a la seguretat del subministrament».

Un dels desafiaments més complexos serà el subministrament de renovables, com explica Tomás Malango, director d’hidrogen de Repsol: «Fa falta força energia renovable per posar en marxa l’hidrogen. Dues o tres vegades el consum de l’electrolitzador ha de ser instal·lat en generació renovable, i creiem que l’àmbit del Corredor de l’Ebre, que reuneix Navarra, Aragó, el País Basc i Catalunya permet crear un espai de consum d’hidrogen i generació de renovables i poder acoblar les fortaleses».

«És molt difícil que un mateix territori pugui tenir el consum d?hidrogen, és a dir, desenvolupament industrial i capacitat de generació renovable. Per tant, la col·laboració interterritorial serà important», afegeix Malango.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va concloure l’acte, al qual van assistir nombroses autoritats del territori, des del rector de la URV, Josep Pallarès, al president de l’AEQT, Ignasi Cañagueral, passant per diferents alcaldes. Torrent va reivindicar com “un pas endavant” aquest projecte, “enmig de la generació d’un nou paradigma”, que passa per la col·laboració publicoprivada. Font: diaridetarragona.com, H2valley.cat pixabay