Sal i anticongelant: el nou mètode d’emmagatzematge d’energia

L’abastament a partir de les energies renovables és l’indiscutible objectiu al qual s’aspira amb la transició energètica que s’està plantejant a nivell global. Però el gran problema que encara no s’ha resolt fa al seu ús és l’emmagatzematge d’energia. Molta de l’energia que es capta no es pot utilitzar al moment, de manera que es malgasta, i, al seu torn, en moments de demanda passa que no hi ha energia disponible. Per això, l’anomenat Project Malta està tractant de buscar un mètode alternatiu a les bateries: l’emmagatzematge d’energia mitjançant sal fosa i anticongelant.

El projecte Malta
El projecte Malta va néixer l’any 2017 com a projecte pioner de X, el qual és un grup d’inventors i emprenedors que es dediquen a buscar noves i útils tecnologies. El projecte va néixer emparat per Alphabet (empresa de Google), i ha aconseguit en poc més d’un any 26 milions de dòlars d’inversió per arrencar. Entre els seus inversors es troben noms com el de Bill Gates (cofundador de Microsoft) o Jeff Bezos (fundador d’Amazon). Malta, que gràcies a les inversions s’ha convertit en una empresa independent, pretén competir amb altres empreses en matèria d’emmagatzematge d’energia, com les bateries de la corporativa Tesla.

Funcionament del sistema
Per fer funcionar aquest nou sistema, tal com expliquen en la seva pròpia web, primer s’ha d’aconseguir energia utilitzant, per exemple, unes plaques solars fotovoltaiques o un aerogenerador. L’energia elèctrica generada s’utilitza llavors per fer funcionar una bomba de calor que la converteix en energia tèrmica. Llavors la calor s’emmagatzema en forma de sal fosa, mentre el fred s’emmagatzema en a través d’anticongelant. Finalment, la diferència de temperatura pot ser aprofitada altra vegada per un motor tèrmic per produir electricitat en el moment desitjat.
L’objectiu de Malta és crear un sistema viable tant econòmicament com des de la perspectiva mediambiental. Per a això utilitza materials barats, com tancs d’acer, aire, líquids refrigerants o sal. La seva vida útil és d’aproximadament 40 anys, i el seu impacte ambiental és mínim.

Aplicacions
Malta està ara treballant en construir i vendre plantes d’emmagatzematge d’energia industrials i a escala, que podran ser ubicades en qualsevol lloc del món. L’equip està ara treballant també en una planta pilot de gran capacitat d’emmagatzematge, que provi la validesa de la planta a nivell comercial. En el cas que els prototips siguin viables i que es provi la seva validesa per al mercat, les plantes d’emmagatzematge d’energia de sal i anticongelant poden postular-se com una de les solucions per a l’aprofitament total de les energies renovables.
Al seu torn, els creadors del sistema també han afirmat que, encara que l’objectiu sigui el funcionament amb les plantes renovables, l’equip també pot funcionar amb electricitat de la xarxa. És a dir, que valdria per a emmagatzemar qualsevol tipus d’energia elèctrica independentment del seu origen.
futur energètic
La conclusió que es pot treure d’aquest tipus de projectes innovadors és molt positiva. En el moment en què les grans empreses com Google o fins i tot els grans inversors comencen a apostar per tecnologies verdes, vol dir que la sostenibilitat comença a ser una prioritat. La transició energètica serà un procés difícil. Dècades de tradició depenent dels combustibles fòssils estan llastrant el compliment d’objectius proposats per acords com el de París. Però projectes com aquest revelen que la llum al final del túnel pot estar més a prop del que es pensa.
Font: blogcaloryfrío