Reus redactarà una ordenança per regular el soroll

Un de cada quatre reusencs viu en una zona en què se superen els 55 decibels a la nit

El govern de Reus vol començar, com més aviat, la redacció d’una ordenança acústica que permeti regular el soroll a la ciutat. Des de la regidoria de Medi Ambient fa temps que elaboren diferents mapes de capacitat acústica per comprovar el nivell de decibels en diferents zones i carrers. L’últim document, aprovat en l’anterior ple i enviat a Europa en compliment de la normativa, alerta que el 20% dels carrers habitades de la ciutat superen els índexs establerts i que se situen en 65 decibels durant el dia. En un 3%, de fet, s’arriben a superar els 70.

Els mateixos índexs situen en 55 el nombre màxim de decibels aconsellable a la nit. En aquesta casuística, el 25% dels carrers estan per sobre. De fet, el 60% de la població de la ciutat està sotmesa, diàriament, a pràcticament el límit aconsellable, i el 7% a més de 70 decibels durant el dia. A la nit, una de cada quatre persones està en una zona en què se superen els 55 decibels.

Les zones més afectades, segons el mapa de capacitat acústica, és la segona corona: des de les passejades, a les principals avingudes i la zona de les rieres. El mateix mapa atribueix bona part de les responsabilitats de l’elevat nivell de soroll en algunes zones al trànsit, ja sigui en zones industrials, on no hi ha tanta problemàtica, ja que no hi ha habitatges, o en les principals vies. També a la nit, la principal causa de l’excés de soroll continua sent el trànsit rodat.

El document aprovat en el ple és una fotografia de l’impacte del soroll a la ciutat. Tot i que les zones residencials mantenen una bona salut a nivell de soroll, l’Ajuntament vol regular la situació a través d’una normativa acústica. Segons el regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, «ja estem treballant en l’ordenança, que regularà els límits en funció de l’activitat i de si aquesta es realitza en una zona residencial, comercial o industrial».

Rubio va explicar que es marcaran els barems en les diferents zones i es prendran mesures per reduir al màxim les superacions, especialment a les zones habitades, on Rubio ressalta que els nivells registrats confirmen la bona salut acústica de la ciutat. Tot això a partir de la promoció del transport saludable, com la bicicleta, i la reducció de l’ús del vehicle a motor; la creació de zones tranquil·les on no hi hagi activitats d’oci nocturn; o millorar la gestió de les queixes per soroll treballant en una major eficàcia administrativa.

El regidor de Medi Ambient assegura que en la gran majoria de casos, es superen els 65 decibels per culpa del trànsit. «En bona mesura, el principal responsable és la saturació del trànsit», diu. Per poder desenvolupar l’ordenança, Rubio assegura que «caldrà la implicació transversal de moltes àrees de l’Ajuntament».

El soroll, increment de queixes
Reus té una normativa en matèria de soroll des de 1999 que concretava instruments jurídics i tècnics per donar resposta a les inquietuds dels ciutadans en matèria de contaminació acústica. El 2003, de fet, aquest tipus de contaminació va ser el motiu més habitual de queixa segons el defensor del poble. El 2007, l’Ajuntament va elaborar el seu primer mapa de capacitat acústica, en el qual es fixen els objectius de qualitat acústica de la ciutat. No és fins 2009 que es redacta el Mapa Estratègic del Soroll de Reus actualitzat el 2016. Aquest mateix any, les queixes pel soroll al municipi van assolir el 2,5% del total.

font:diaridetarragona