EDP Renováveis i Repsol llancen el major parc eòlic flotant del món

EDP Renováveis i Repsol han llançat el major parc eòlic flotant del món, Windfloat Atlantic, un projecte amb una capacitat de 25 megawatts (MW) que està situat en aigües de Portugal i la inversió inicial ha ascendit a uns 125 milions d’euros.

El projecte ha tingut la seva posada de llarg aquest divendres en un acte a la seu a Lisboa d’EDP a la qual van assistir, entre altres, la vicepresidenta del Banc Europeu d’Inversions (BEI), Emma Navarro; els consellers delegats del grup EDP, Antonio Mexia; i EDP Renováveis, Joao Manso Net; i el director financer de Repsol, Antonio Lorenzo, entre d’altres.

La filial ‘verd’ del grup lusità EDP és l’accionista principal del projecte, amb una participació del 79,4%, mentre que Repsol està present amb un 19,4% i Principle Power posseeix el 1,2% restant.

Situat a 20 quilòmetres de la costa de Viana do Castelo (Portugal), en aigües amb una profunditat d’uns 100 metres, el projecte de 25 MW serà capaç de subministrar electricitat a una població de 60.000 habitants.
El conseller delegat d’EDP, Antonio Mexia, ha indicat que el projecte situa al grup “com el productor d’energia eòlica més destacat a nivell mundial, està vegada a través d’un projecte pioner en la indústria marina”.
Per la seva banda, el director financer de Repsol, Antonio Lorenzo, ha destacat l’encaix del projecte en l’aposta del grup per ser “una empresa multienergia de generació d’electricitat baixa en emissions”.

FINANÇAMENT EUROPEA
En el seu desenvolupament, el projecte ha comptat amb el suport financer del Banc Europeu d’Inversions (BEI), del programa de la Comissió Europea NER300 i del Govern lusità, es tracta d’un projecte “avantguardista i de característiques úniques i beneficis per a l’ocupació, la tecnologia i el medi ambient “, ha indicat Emma Navarro.
En concret, el BEI dóna suport al desplegament d’aquesta tecnologia a Portugal amb un préstec de 60 milions d’euros. A més, el projecte rebrà 29,9 milions d’euros del programa NER300 de la UE i fins a 6 milions d’euros del Govern de Portugal a través del fons portuguès per a la reducció de les emissions de carboni.

Generarà més de 250 LLOCS DE TREBALL NOUS
A més, la vicepresidenta del BEI va subratllar que la tecnologia desenvolupada per aquest projecte permetrà contribuir “de manera decisiva” a la indústria eòlica europea, “permetent generar energia en llocs on abans no era possible, així com noves oportunitats per a indústries com la naval i la metal·lúrgica “. Així mateix, ha destacat que generarà més de 250 nous llocs de treball a Espanya i Portugal amb el desenvolupament de les seves noves plataformes.

Així, la contribució espanyola va més enllà de la presència en l’accionariat de la petroliera, ja que una de les tres plataformes semiflotants semisubmergibles que s’instal·larà es construirà a Avilés (Astúries), mentre que les tres plataformes es muntaran al port de Ferrol i des d’allà es duran a Viana do Castelo. Entre els proveïdors es troba Navantia.

Windfloat Atlantic es converteix així en una realitat després que el seu projecte pilot s’iniciarà el 2011 amb èxit, generant 17 gigawatts hora (GWh) durant cinc anys i suportant onades de més de 18 metres d’altura.

La instal·lació compta amb tres turbines eòliques desenvolupades per MHI Vestas muntades sobre plataformes ancorades al fons marí a una profunditat de 100 metres. En l’actualitat, pràcticament la totalitat dels parcs eòlics marins utilitzen estructures de suport ancorades al fons marí, el que fa que els parcs eòlics s’hagin de situar en aigües poc profundes i prop de la costa, especialment al Mar del Nord, el que dóna un gran avantatge a aquest nou projecte.

Segons les estimacions, pràcticament el 80% de recursos eòlics marins a Europa es troben a una profunditat d’almenys 60 metres, on el cost que comporten les estructures amb base fixa no és interessant des del punt de vista econòmic.

font:eldperiodicodelaenergia