Repsol treballa en un projecte pioner de captura i emmagatzematge de CO2 per a un megajaciment de gas a Indonèsia

Repsol està treballant en un nou i pioner projecte de captura i emmagatzematge de CO2 vinculat a l”megayacimiento’ de gas natural de Sakakemang a Indonèsia, en l’aposta de la companyia per aquesta tecnologia com ‘arma’ per contribuir a la descarbonització.

El grup porta treballant en aquest projecte associat a Sakakemang, bloc situat al Sud de l’illa de Sumatra i que a principis de 2019 es va convertir per Repsol al descobriment de gas al país del Sud-est asiàtic dels últims 18 anys.

En una trobada en línia organitzat per la Càtedra de Transició Energètica Universitat de Barcelona-Fundació Repsol, el director general de Desenvolupament Tecnològic, Recursos i Sostenibilitat de Repsol, Luis Cabra, va anunciar que el grup treballa en aquest projecte.

En concret, es tracta d’un dels dos projectes industrials de “dimensió mundial” de captura i emmagatzematge de CO2 en els que avança actualment la petroliera, juntament amb el que està portant a terme a les proximitats de la seva refineria de Petronor (País Basc ) per desenvolupar una de les majors plantes de combustibles sintètics del món.

Tot i que aquest projecte pioner es troba encara en una fase embrionària, representa tota una novetat per al desenvolupament de solucions per a l’àrea de ‘Upstream’ (exploració i producció).

El projecte consistiria així en la separació en una nova planta de el CO2 de gas natural extret de la terra i que, ja net, aniria a la comercialització, mentre que el CO2 comprimit s’injectaria en una àrea situada a les proximitats de el nou camp de producció.

Actualment s’està treballant en els sondejos per dibuixar l’estructura geològica de el gas del jaciment, que determinarà on injectar aquest CO2 i com, el que establirà finalment l’import de la inversió a realitzar, han assenyalat fonts de la companyia.

Cabra ha indicat que Repsol ha decidit que aquest jaciment, descobert el 2018 i que es preveu que estigui en funcionament en 2023, s’executarà de la mà d’aquest projecte de captura i emmagatzematge de CO2, ja que el gas “té un contingut en CO2 del 25% “.

El passat mes de desembre, Repsol es va convertir en la primera companyia del seu sector a assumir el repte de ser zero emissions netes en l’horitzó de 2050.

En el desenvolupament d’aquestes tecnologies de captura i emmagatzematge de CO2, l’energètica ha unit els seus esforços als seus socis en Oil & Gas Climate Initiative (OGCI), organització que agrupa les principals empreses de el sector i que està destinant a fomentar aquestes tecnologies més de la meitat (55%) dels 1.100 milions de dòlars (uns 936 milions d’euros) amb què està dotat el seu fons d’inversió.

Repsol és operadora en aquest jaciment a Indonèsia amb una participació del 45% i compte en el projecte amb altres socis, entre ells l’estatal Petronas (45%).

Cabral va considerar que aquest projecte de captura i emmagatzematge de CO2 tindrà un cost en el barril, però ha subratllat que “aquest cost ho hem d’assumir”.

Descarbonitzar des de ja

En aquesta línia, el directiu de Repsol va destacar que la companyia està en l’electrificació i en la generació elèctrica renovable, que “va ser un vector de descarbonització imprescindible” i on l’energètica “jugarà” un paper important, però va defensar que és necessari descarbonitzar “des de ja” la producció d’energia de fonts com el gas natural, per al que es compta amb aquesta tecnologia de la captura i l’emmagatzematge de CO2.

De fet, Repsol en el seu nou pla estratègic, la captura i l’emmagatzematge tenen un paper important.

I és que l’aplicació d’aquesta tecnologia en Sakakemang pot ser extrapolable a altres projectes de ‘Upstream’ on tingui sentit geològic i on hi hagi marge per a la reducció d’emissions.

En el cas concret del projecte a Indonèsia, es compta amb el suport de Govern de país en la seva voluntat de legislar la captura i emmagatzematge de CO2 i pot ser un model en el repte global enfront de les emissions.

Presència a Indonèsia

Dins el bloc Sakakemang, situat al Sud de la illa de Sumatra, Repsol va realitzar a principis de 2019 el major descobriment de gas a Indonèsia dels últims 18 anys.

El pou, denominat ‘KBD-2X’, compta amb una estimació de, al menys, 2 bilions de peus cúbics de gas (TCF) de recursos recuperables i Repsol és operador amb aquesta participació del 45%, tenint com a socis a Petronas i Moeco (10%).

El grup presidit per Antonio Brufau està present a Indonèsia a través del seu negoci de ‘Upstream’ (exploració i producció), comptant amb els drets miners de 6 blocs.

A més, produeix i distribueix lubricants des de fa 20 anys al país asiàtic, que, gràcies al creixement de les vendes, s’ha convertit en un dels seus majors mercats per als seus lubricants en el món. Font:expansion.com