Repsol obté 62 milions d’euros de fons europeus per produir hidrogen a Tarragona

Repsol obté 62 milions d’euros de fons europeus per construir a Tarragona un electrolitzador (màquina per produir hidrogen) que aspira a convertir-se en el més gran d’Espanya, segons ha anunciat aquest dijous la Comissió Europea dins de la tercera convocatòria de l’Innovation Fund . El programa compta amb un pressupost de 3.600 milions d’euros procedents del comerç de drets d’emissió per destinar a projectes innovadors de tecnologies netes.

En total, Repsol preveu una inversió de 320 milions d’euros per al disseny i la construcció del projecte liderat per la petroliera, però també hi participen Enagás Renovable, Iqoxe i Messer. Denominat T-HYNET, tindrà una capacitat de producció d’hidrogen renovable de 150 MW en la primera fase, la posada en marxa de la qual està prevista el 2026, i en segona fase (que començaria a partir del 2027) podria assolir 1 GW.

L’objectiu és utilitzar la matèria primera resultant per a la indústria local, com a combustible industrial, en la mobilitat i injecció a la xarxa de transport de gas natural, segons ha informat la petroliera. T-HYNET forma part de l’European Hydrogen Backbone (xarxa d’hidrogen europea) que cerca transportar hidrogen entre els països de la Unió Europea. La Comissió Europea ha destacat del projecte la tecnologia innovadora per minimitzar el consum d’aigua en la producció d’hidrogen i oxigen renovables.

T-HYNET s’emmarca dins de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya i del Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre i s’inclou dins del consorci SHYNE, que reuneix 22 empreses i 11 associacions, centres tecnològics i universitats amb l’objectiu de promoure projectes d’hidrogen renovable a tots els àmbits de l’economia espanyola. El projecte preveu la construcció d’un col·lector d’hidrogen per transportar-lo als consumidors del Pol Petroquímic i Ecoplanta.

Aquesta és la tercera convocatòria de projectes a gran escala dins del programa ‘Innovation Fund’ de la Comissió Europea dotat amb 40.000 milions d’euros fins al 2030. S’han rebut 239 sol·licituds, de les quals ha escollit 41 projectes, 6 situats a Espanya.

A més del de Repsol, també rebran fons els projectes de fabricació de metanol verd ‘Green Meiga’ d’Iberdrola i Triskelion de Forestal de l’Atlàntic, el programa d’hidrogen verd Astúries H2 Valley d’EDP a la central d’Aboño, un altre de reciclatge de bateries de Basf, també ubicat a Tarragona, i el denominat projecte Seaworthy, de la danesa Floating Power Plant. Font: elperiodico.com, pexels-rafael-classen-rcphotostockcom-10670941