Nou rècord d’eficiència per a les plaques solars ultrafines

Ben aviat aquesta tecnologia podria superar les prestacions dels equips que es comercialitzen actualment

Les plaques solars ultrafines han assolir un nou rècord d’eficiència. En un article publicat a la revista ‘Photonics’, un equip d’enginyers explica que ha aconseguit augmentar l’energia absorbida per aquestes superfícies en un 25%. A més, les possibilitats de continuar fent pujar aquesta xifra fan pensar que ben aviat aquesta tecnologia podria igualar i superar les prestacions de molts dels sistemes fotovoltaics que es comercialitzen a dia d’avui.

Un salt important

En el cas que ens ocupa, les plaques solars tenen només un micròmetre (0,001mm) i una eficiència del 21% a l’hora de convertir l’energia solar que reben en electricitat. Això suposa, com hem vist, un salt d’un 25% respecte el rècord anterior, que estava vigent des de l’any 2017, però els investigadors afirmen que no s’ha arribat, ni de lluny, al límit de les possibilitats d’aquesta energia que pot fer molt més fàcil la transició energètica.

La millora que ha donat aquests resultats tan impressionants s’ha inspirat, segons afirmen els seus desenvolupadors, en el disseny de les ales de les papallones i els ulls dels ocells. Amb un disseny en forma de rusc, s’ha aconseguit que la llum sigui absorbida des de qualsevol angle i, a més, que quedi atrapada a l’interior de la cèl·lula solar, permetent augmentar la generació d’energia.

Un camí de futur

De fet, un dels principals problemes de fer servir el silici com a material és que gairebé un terç de la llum rebota sense ser absorbida i, per tant, la seva energia no és aprofitada. És per això que els enginyers han dissenyat aquesta capa texturada a través del film de silici, per tal de reduir aquesta pèrdua.

Així es fa una gran passa endavant en l’ús de plaques fotovoltaiques ultrafines, que podrien tenir aplicacions com ara l’ús a l’espai, cobrir façanes i, a més, suposen un estalvi considerable de material, cosa que, a la llarga, acabarà suposant una reducció dels costos de producció i instal·lació. Tot i que encara falta perquè esdevinguin una realitat a gran escala, els desenvolupadors d’aquest darrer avenç ja estan buscant socis comercials per tal de continuar investigant i, si es pot, començar a produir-ne. Font: monplaneta.cat, pixabay