Hi haurà reunions durant un any per preparar un nou model hídric que permeti gestionar millor les sequeres
El govern i una trentena d’administracions, agrupacions agràries, sindicats, organitzacions empresarials, ambientals, turístiques, de recerca i socials han constituït aquest dilluns la Taula Nacional de l’Aigua.
Tres mesos després de la fallida cimera per la sequera, el nou òrgan té com a objectiu fixar les bases d’un nou model hídric adaptat a la crisi climàtica, per poder gestionar millor les futures sequeres.
Durant l’acte de constitució de la taula, el president del govern, Pere Aragonès, ha fet una crida al consens per “construir de nou les bases i els usos” dels recursos hídrics a Catalunya i millorar la “resiliència” del territori davant futurs episodis d’escassedat d’aigua.
“El principal problema que tenim com a país és la sequera” ha recordat el cap de l’executiu, que ha dit que no és un fet “conjuntural”, sinó una adversitat a la qual cal fer front “amb mesures a curt, mitjà i llarg termini”.
Per això ha apel·lat a la “corresponsabilitat” ciutadana, institucional i del sector econòmic, i ha recordat que fins al 2027 s’invertiran 2.400 milions d’euros per crear les infraestructures necessàries per doblar el volum d’aigua regenerada.
L’acte de constitució de la taula es va fer al Palau de Pedralbes de Barcelona i s’espera que les reunions s’allarguin durant un any, per intentar arribar a un Pacte Nacional de l’Aigua que fins i tot podria arribar a comportar canvis legislatius.
La previsió és que la taula es divideixi en nou grups de treball específics, cadascun d’ells enfocat a un àmbit diferent per tal que cada sector pugui definir quin és el seu pla de millora de l’ús de l’aigua.
Aigua és Vida celebra la constitució de la Taula
El portaveu de l’Aigua és Vida, Dante Maschio, ha celebrat la constitució de la Taula Nacional de l’Aigua i ha demanat als dirigents que deixin de banda els interessos particulars i prioritzin un model de país sostenible.
Aprofitant la primera trobada, l’entitat ha entregat un document d’una plataforma d’entitats amb 43 propostes acordades a la cimera social per la sequera celebrada a Girona.
Maschio ha explicat que entre les demandes hi ha garantir els cabals ecològics, que s’han vist reduïts un 40% des del 2006, abordar el model de privatització de l’aigua i diversificar el model d’abastiment de recursos hídrics.
Maschio ha carregat contra el model de “privatització i mercantilització”, al qual ha atribuït part de responsabilitat en l’actual context d’escassetat d’aquest recurs. Les entitats han reiterat la necessitat d’apostar per la gestió pública dels recursos hídrics.
“No es pot apostar tot a grans infraestructures com la dessalinització i la regeneració, també és necessari apostar per al reaprofitament de les aigües grises i pluvials”, ha dit el portaveu.
SOS Costa Brava, Greenpeace i Ecologistes en Acció són algunes de les entitats que formen part de la plataforma. Font: ccma.cat, pexels-aleksandr-slobodianyk-989959