Espanya i Països Baixos impulsen un corredor marítim d’H2 verd per accelerar la transició i autonomia energètica del continent

En presència dels monarques, Cepsa ha signat acords de col·laboració amb multinacionals com ara la noruega Yara i l’holandesa Gasunie per impulsar el primer corredor marítim d’hidrogen verd que unirà el sud i el nord d’Europa a través dels ports d’Algesires i Rotterdam

L’hidrogen verd és un nou vector energètic renovable que pot reduir fins a un 100% les emissions de CO2 al transport marítim i la indústria, entre altres sectors, i que s’espera que aporti entre el 15% i el 20% del mix energètic mundial el 2050

Ses Majestats els Reis d’Espanya, Felip VI, i dels Països Baixos, Guillermo Alejandro, han participat avui en un acte amb autoritats dels dos països i empresaris europeus per donar suport a les interconnexions energètiques com a via per accelerar la transició energètica i assegurar l’autonomia del subministrament energètic a Europa.

Durant l’acte, els monarques han assistit a la signatura d’acords entre Cepsa i multinacionals europees com ara la noruega Yara i l’holandesa Gasunie. L’objectiu d’aquests acords és promoure el primer corredor marítim d’hidrogen verd entre el Sud i el Nord d’Europa, connectant dos dels ports principals del continent, Rotterdam i Algesires. El corredor contribuirà a crear una cadena de subministrament d’energies renovables per descarbonitzar la indústria i el transport marítim, connectant la Vall Andalús de l’Hidrogen Verd, liderada per Cepsa, amb Rotterdam, que té una de les demandes d’energia més grans d’Europa. Després d’arribar al port de Rotterdam, l’hidrogen verd es pot distribuir a través d’hidroductes per arribar a un gran nombre d’indústries situades al centre i al nord del continent.

A més dels monarques, l’acte ha tingut la presència de la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, el ministre de Política Climàtica i Energètica dels Països Baixos, Rob Jetten, el president de la Junta d’Andalusia, Juan Manuel Moreno Bonilla, el president del Port d’Algesires, Gerardo Landaluce, i el director del Port de Rotterdam Internacional, René van der Plas, entre d’altres autoritats.

Els assistents del sector privat han subratllat que la guerra a Ucraïna ha incrementat la necessitat de reforçar la col·laboració entre els països europeus per augmentar la seguretat del subministrament energètic i la independència de l’accés, així com accelerar la transició cap a una energia neta i descarbonitzada. Entre les noves alternatives que sorgeixen, l’hidrogen verd i els seus derivats, com l’amoníac verd, s’han revelat com una de les solucions més ràpides, viables i competitives per assolir aquest objectiu.

En el marc de la Vall Andalús de l’Hidrogen Verd, Cepsa té previst construir una nova planta d’amoníac verd al seu Parc Energètic San Roque, a Cadis, amb una capacitat de producció anual de fins a 750.000 tones, que pot evitar l’emissió de 3 milions de tones de CO2. La instal·lació, que serà la planta d’amoníac verda més gran d’Europa, estarà operativa el 2027, suposa una inversió de 1000 milions d’euros i la creació de 3300 llocs de treball, entre directes, indirectes i induïts.

L’acte també ha comptat amb la presència del conseller delegat de Cepsa, Maarten Wetselaar, que ha assenyalat: “Hem d’avançar a Europa per garantir l’autonomia del subministrament i assolir un sistema energètic neutre en carboni. És un honor que Ses Majestats el Rei d’Espanya i el Rei dels Països Baixos donin suport a iniciatives empresarials que reforcen aquest objectiu. Tots els europeus estem al mateix vaixell, i hem de remar junts si volem gaudir d’una energia més accessible i neta per deixar un món millor a les properes generacions. Espanya, i especialment Andalusia, té una gran oportunitat per liderar la transició energètica, descarbonitzant aquí la indústria i el transport, però també exportant energia sostenible a la resta del continent”.

Cepsa ja està desenvolupant la Vall Andalús de l’Hidrogen Verd, el projecte d’hidrogen verd més gran presentat a Europa, amb una inversió de 3.000 milions d’euros, la creació de 10.000 llocs de treball i una capacitat de producció de 300.000 tones d’hidrogen verd. que evitarà l’emissió de 6 milions de tones de CO2. Actualment, la companyia està desenvolupant l’enginyeria bàsica dels projectes i la gestió de permisos per a l’inici de la producció el 2026 al seu parc energètic de Palos de la Frontera (Huelva) i, el 2027, al de San Roque (Cadis).

Acords per a la distribució d’hidrogen i el subministrament d’amoníac verd

En presència dels monarques d’Espanya i Països Baixos, Cepsa ha signat acords de col·laboració amb Yara Clean Ammonia, multinacional noruega líder mundial al sector de l’amoníac verd (derivat de l’hidrogen verd), i Gasunie, empresa holandesa líder en transport i infraestructures de gas , que connecta el Port de Rotterdam amb altres clústers industrials europeus a Alemanya, Països Baixos i Dinamarca.

El 2050, l’hidrogen verd representarà un terç del combustible utilitzat al transport terrestre mundial, el 60% del transport marítim i serà decisiu per poder emmagatzemar energia d’un sistema elèctric renovable. S’espera que l’hidrogen verd aporti entre el 15% i el 20% del mix energètic mundial a mitjan segle. Font: cepsa.com, pexels-rafael-classen-rcphotostockcom-10670941