Les bateries de cotxe del futur pesen la meitat i duren el doble

Són de liti i sofre, i tenen més avantatges que les que hi ha actualment al mercat, que són d’ions de liti

Un consorci europeu liderat pel centre tecnològic Leitat, amb seu a Barcelona, desenvolupa una bateria més lleugera i autònoma per a cotxes elèctrics i híbrids.

Aquest és el resultat del projecte Alise, que ha comptat amb la participació d’universitats, centres de recerca i empreses de cinc estats membres de la Unió Europea i també d’IDNEO, FICOSA i Seat com a socis locals.

Després de quatre anys de recerca, el consorci ha creat una bateria recarregable que permetrà doblar l’autonomia del cotxe i reduir-ne el pes a la meitat. Són de liti i sofre i tenen més avantatges que les bateries que hi ha actualment al mercat, que són d’ions de liti. Ho explica Christophe Aucher, coordinador del projecte.

Tenim una autonomia que ja ha millorat el 10% –passa de 100 km a 110–. A cinc anys vista, pensem que aquesta tecnologia arribarà al doble. És a dir, de 100 km d’autonomia a 200

Segons Aucher, amb aquesta bateria de liti i sofre Europa podria recuperar la competitivitat en aquest camp, que actualment lideren l’Àsia i els Estats Units.

Els propers anys es comercialitzaran

Fins ara s’han desenvolupat prototips i la previsió és que en els propers anys es comencin a vendre les primeres bateries. Això sí, amb millores incorporades, com el nombre de cicles de càrrega, la potència i la seguretat a altes temperatures. El projecte s’ha finançat a través del programa Horitzó 2020 de la Unió Europea amb un pressupost de gairebé set milions d’euros. Font: rac