La Fatarella escalfa cinc equipaments municipals amb biomassa forestal

La Fatarella escalfarà cinc equipaments del municipi amb biomassa forestal gràcies al projecte ‘Xarxa de calor de proximitat’ (www.dipta.cat/ca/calor-de-proximitat), que la Diputació de Tarragona ha impulsat en una primera fase en nou municipis de la demarcació. La nova caldera alimentada per biomassa que s’instal·larà en aquesta localitat de la Terra Alta donarà servei a l’escola, a ‘lo Centro’, a l’edifici de Cal metge vell, a l’Ajuntament i a l’Aurera. Les actuacions estan cofinançades en un 50% pels fons FEDER de la Unió Europea, en el marc del programa operatiu FEDER Catalunya (2014-2020). La Diputació i l’Ajuntament hi participen amb 25% d’inversió, respectivament. L’import total previst de l’obra és de 241.000€.

Les xarxes de calor distribueixen energia tèrmica. Des d’una única caldera, alimentada amb biomassa forestal de qualitat (estella), s’escalfa aigua i es condueix per un entramat de canonades aïllades que connecten amb els sistemes de calefacció dels edificis municipals. La caldera de biomassa que s’instal·la a la Fatarella s’ubica a l’edifici municipal de les escoles velles. Aquest és un dels trets característics del projecte, ja que es donarà un segon ús a les edificacions de l’antiga escola reconvertint-la en sitja i caldera per a la xarxa. Una altra especificitat del projecte és el fet que, dels nou municipis de la ‘Xarxa de calor de proximitat’, la Fatarella és el que contempla una llargada més important de xarxes, ja que la caldera es troba als afores del nucli urbà. Tècnicament, també s’ha hagut d’ajustar la dificultat dels pendents del carrer.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, va anar a conèixer diversos dels equipaments que s’escalfaran amb la caldera de biomassa que s’instal·larà a la Fatarella. La visita la va fer acompanyada del diputat delegat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori, Josep Forasté; dels diputats Teresa Mariné i Enric Adell; de l’alcalde, Francisco Blanch, i altres membres de la corporació municipal, i de la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà.

Menys emissions i més estalvi

Els beneficis d’aquesta iniciativa són múltiples. A nivell ambiental, el funcionament de les instal·lacions permetrà una reducció d’emissions de 84 Tn de CO2 l’any. Pel que fa a l’estalvi econòmic, serà d’aproximadament de 22.000€ anuals en relació a la despesa actual del consistori per donar calor a aquests cinc equipaments. D’altra banda, la utilització de l’estella forestal com a combustible permet revaloritzar els productes que resulten de la gestió forestal sostenible, necessària per defensar persones, béns i l’entorn de l’amenaça que suposen els incendis forestals. Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior, com és el cas de la Fatarella.

Segons la presidenta Noemí Llauradó, la instal·lació de calderes de biomassa a la Fatarella i a la resta de municipis del projecte, “s’emmarquen en la nostra lluita contra el canvi climàtic i en la nostra estratègia com a administració pública orientada a la sostenibilitat i a la recerca del bé comú”. A part de la Fatarella, participen en aquesta iniciativa els municipis de Gandesa, Horta de Sant Joan, la Sénia, Rasquera, Tivissa, el Montmell, Alcover i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

Visita a Vilalba dels Arcs

Posteriorment, els representants de la Diputació es van desplaçar fins a Vilalba dels Arcs, on van ser rebuts per l’alcalde, Isidro Sampé, i altres membres del consistori. Junts van visitar la Confraria Mare de Déu de Gràcia i, tot seguit, el Casal Municipal el Rossinyol, per conèixer les obres realitzades del Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació.

Finalment, van anar a l’escola Diví Mestre, on s’ha instal·lat una caldera de biomassa que dona calor a aquest equipament i que va comptar amb un ajut de 15.000€ del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) de la Diputació. Font:setmenarilebre.cat