La depuradora de Lleida transforma fangs en combustible per a cotxes

A Lleida han trobat una manera d’aprofitar els fangs de la depuradora. A part de transformar-los en energia, també en fan biocombustible per als cotxes. És una iniciativa pionera a Catalunya. De moment els serveix per cobrir les necessitats dels vehicles de l’empresa, però la Paeria ja està estudiant incorporar-lo als autobusos urbans.

Proveeix de combustible la furgoneta i ho fa en una gasinera i amb un carburant diferent, és un dels 6 vehicles d’Aqualia, la concessionària del servei d’aigües que funciona amb biometà, que s’ha extret dels fangs que arriben a la depuradora de Lleida.

Des de fa un any l’empresa està convertint el gas que desprenen els llods en aquest biocombustible

Jordi Palatsi (cap de servei de la depuradora): “Reduim molt el que és la petxada de carboni de la nostra activitat, ja sigui en aprofitament del biogàs de la depuradora com aquest aprofitament vehicular”

A més de ser un combustible renovable, per a l’emrpesa també suposa un estalvi econòmic per això vol que tota la flota de vehicles funcioni amb aquest carburant. El projecte s’està desenvolupant conjuntmanet amb la Paeria de Lleida, que també treballa per poder-lo pasar al transport públic urbà.

Jordi Domingo (cap de servei dels Serveis Urbans de l’Ajuntament de Lleida): “El tema del transport públic requereix més capacitat d’emmagatzematge del gas i també requereix unes especificacions de motors molt concretes que es puguin adaptar a aquest tipus de gas. Ara mateix estem traballant amb Aqualia i també amb la concessionària d’autobusos”

En aquestes instal·lacions é son s’emmagatzema el biogás que generen el tractament dels fangs i que l’empresa utilitza per producir electricitat, per una part d’aquest biogás després d’un procés de purificació ara el destina per a combustible per a cotxes.

La planta depuradora de Lleida va néixer el 1994 però en els últims anys ha fet grans avenços tecnològics. L’objectiu és arribar a ser energèticament autosuficient l’any 2027. Font:ccma.cat