Inversió de 600 milions d’euros a Mont-roig del Camp per fer-hi components de bateries

La companyia sud-coreana Iljin crearà 500 llocs de treball directes en la primera planta que instal·la a Europa

La multinacional industrial sud-coreana Iljin obrirà una fàbrica a Mont-roig del Camp, al Baix Camp, amb un inversió de 600 milions d’euros i la creació de 500 llocs de treball directes.

La inversió, la primera d’aquesta companyia a Europa, s’ha anunciat aquest dilluns des de Seül, amb la presència del conseller d’Empresa, Roger Torrent, després d’una negociació durant el darrer any entre la companyia i la Generalitat, a través d’Acció, i també l’Ajuntament de Mont-roig.

Per volum d’inversió, és la implantació industrial més important de les últimes dues dècades. La fàbrica hauria d’estar operativa l’any 2024.


Component per a bateries
La companyia té previst fabricar a Catalunya l’anomenat “elecfoil”, una làmina de coure per a les bateries de liti que s’utilitzen als vehicles elèctrics.

El seu desembarcament a Europa coincideix amb la reconversió de la indústria de l’automòbil i un moviment a gran escala per construir fàbriques de bateries i “electrificar” les plantes de cotxes.

En aquest sentit, Iljin formarà part també del grup d’empreses sota el paraigua de l’anomenat PERTE, el pla del govern espanyol finançat amb fons europeus per construir una fàbrica de bateries a Sagunt i produir cotxes elèctrics a Seat Martorell.

La companyia coreana és una de les 62 empreses que formaran part d’aquest projecte, tot i que el cert és que la seva arribada a Catalunya va més enllà de proveir la planta de Sagunt. Tenen com a clients altres fabricants de bateries, com és el cas de Northvolt, que també treballa per a Volkswagen.

De fet, durant l’últim any la premsa coreana especulava amb la possibilitat que la primera planta d’Iljin a Europa anés a parar a prop de les instal·lacions de Northvolt, a Suècia, però finalment s’han decantat per Mont-roig del Camp, a la zona dels Comellarets.

És un terreny a menys d’un minut de la sortida de l’autovia A-7 i a cinc minuts de l’autopista AP-7.

Fàbrica de 30.000 metres quadrats

Allà hi instal·larà una fàbrica de 30.000 metres quadrats, comptant també l’àrea de magatzem i l’edifici tècnic. Des del Departament d’Empresa consideren aquesta inversió “estratègica”, precisament pel sector industrial que cobreix.

A més, esperen que l’arribada d’Iljin tingui un efecte “multiplicador” per als proveïdors locals, i citen l’exemple de Malàisia, on la companyia s’ha instal·lat recentment per fabricar-hi el mateix producte. Iljin és un dels pocs proveïdors mundials d’aquestes làmines de coure.

El grup Iljin és un conglomerat amb seu a Seül fundat el 1968 que, com passa amb moltes grans companyies industrials coreanes o japoneses, opera en diferents sectors, com ara les infraestructures elèctriques, l’acer, la construcció i el material mèdic.

La divisió responsable de l’anomenat “elecfoil” és Iljin Materials, que també treballa amb diamants industrials o components per a pantalles LED. Font: ccma.cat, pixabay