Instal·len a Catalunya el primer sensor automàtic per detectar pedregades


Després de Suïssa, Catalunya és l’únic territori de tot el món amb aquesta tecnologia
 
Catalunya serà després de Suïssa l’únic territori del món que comptarà amb un sensor automàtic per detectar pedregades. L’aparell estarà instal·lat a Raïmat, al Segrià, i permet fer previsions encara més concretes.
 
És un aparell format per dues plaques d’un vidre molt resistent que detecten les vibracions de la pedra i poden registrar el nombre d’impactes per segon a l’instant.
 
Fins ara la tecnologia només permetia fer-ho amb posterioritat. Tal com explica el tècnic del Servei Meteorològic de Catalunya, Tomeu Ribó, això permet confirmar les pedregades a temps real i fer una comparativa amb altres tempestes en zones properes.
 
Les plaques detecten vibracions i aquestes vibracions s’acaben convertint en impactes de pedra i pot detectar el nombre d’impactes de pedra que hi ha per segon per sobre de la placa
 
Tomeu Ribó tècnic del Servei Meteorològic de Catalunya
A més, aquest sensor també permetrà distingir en quins punts hi ha precipitacions líquides o sòlides.
 
Estudien instal·lar aquest sistema en altres punts del Pla de Lleida i Girona
Fins ara aquesta tecnologia només havia estat utilitzada a Suïssa i des del Servei Meteorològic estudien implementar-la en altres punts del Pla de Lleida i Girona, on els episodis de pedra tenen un impacte més gran en l’agricultura. La instal·lació s’ha fet a Raïmat pel gran nombre de pedregades que registra i perquè ja disposa d’una estació meteorològica automàtica. Font: rac1